Litteratur
/
Internationell författarscen

Haytham el-Wardany (Egypten)

Möt Haytham el-Wardany i samtal med Athena Farrokhzad. Haytham El-Wardanys poetiska essä Sömnboken undersöker sömnens potential och dess koppling till motstånd, förändring och revolution.

Biljetter

Haytham el-Wardany (född 1972) är en egyptisk författare, bosatt i Berlin. Med Sömnboken, en säregen kartläggning av sömnens alla möjligheter, presenteras han för första gången på svenska. New York Review of Books beskriver boken som ett verk "fullt av tankar och känslor, som kristalliserats till märkvärdiga former".

Vad är sömn och vad gör den med de sovande? Är den individuell men inte personlig? Kan en kollektiv dröm föras in i sömnens sfär och få ett eget liv? I efterdyningarna av den arabiska våren söker Haytham el-Wardany svar på frågor som blivit akuta under protesterna på Tahrirtorget i Kairo, där demonstranterna sov tillsammans natt efter natt. Vad händer när människor sover på allmän plats, när de blundar inför reklamtavlornas budskap och drömmer sig bort? Eller när de lägger en amulett under kudden, trotsar uppmärksamhetssamhällets krav på ständig tillgänglighet och somnar mitt på dagen?

Översättningen är gjord av Anna Jansson.

Haytham el-Wardany samtalar med Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad är tillsammans med Ida Linde programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern. Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Vitsvit och hennes senaste bok Åsnans år utkom 2022 på Albert Bonniers förlag. Farrokhzad är också verksam som dramatiker, litteraturkritiker och översättare.

Samtalet hålls på engelska och genomförs i samarbete med förlaget Nirstedt/litteratur.

Servering

Baren öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.

Ett bokomslag där en person sitter och sover lutad mot ett larvband.