Litteratur
/
Internationell författarscen

Fernanda Melchor (Mexiko)

I samtal med Hanna Nordenhök.

Den mexikanska författarinnan Fernanda Melchor beskrivs som en av den latinamerikanska litteraturens verkliga stjärnskott, och har unisont hyllats för sin genombrottsroman "Orkansäsong". Romanen, för vilken hon vunnit flera litterära priser, får enligt kritiker det mesta i den samtida skönlitteraturen att framstå som blodfattigt i jämförelse.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Fernanda Melchor föddes 1982 i delstaten Veracruz i Mexiko. Hennes litterära stil, som har kallats mardrömslik realism, har jämförts med både Cormac McCarthy, Roberto Bolaño och William Faulkner.

Våldet och korruptionen i knarkkrigens Mexiko står i centrum i Orkansäsong, i översättning av Hanna Nordenhök, utgiven av Bokförlaget Tranan. Handlingen utspelar sig i den del av Mexiko som framstår som laglös – en våldsam och stenhårt patriarkal plats, en av de farligaste i världen för kvinnor att befinna sig på. Här i utkanten av en fattig mexikansk by, hittas det lemlästade liket efter en gåtfull gestalt som av byborna kallas Häxan. I varsitt kapitel berättar fyra personer från trakten om sin relation till mordoffret och om den mardrömslika tillvaro de alla lever i. Bland skadade familjerelationer, destruktiv maskulinitet, prostitution och droger växer stegvis en komplex skildring av ett våldsamt samhälle fram, samtidigt som omständigheterna kring mordet på Häxan klarnar.

Orkansäsong är en roman olik alla andra, med svindlande och maniska meningar som frenetiskt löper över sidorna. En skoningslös röst, omöjlig att värja sig mot.

Hanna Nordenhök

Hanna Nordenhök har översatt Orkansäsong och är samtalsledare när Fernana Melchor gästar Kulturhuset Stadsteatern. Nordenhök är verksam som författare, översättare och dramatiker samt teater- och litteraturkritiker i Expressen.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Bokförlaget Tranan.

Omslag till boken Orkansäsong.