Litteratur
/
Internationell författarscen

Elizabeth Kolbert (USA)

Samtalet är inställt.

Elizabeth Kolbert har tidigare skrivit den Pulitzerprisbelönade fackboken "Det sjätte utdöendet". Hennes senaste bok "Under en vit himmel". Ett reportage om framtidens natur, har hyllats och rekommenderats av personer som Barack Obama och Bill Gates. På Kulturhusets internationella författarscen samtalar hon med Harald Hultqvist.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Elizabeth Kolbert, född 1961, är författare och journalist på The New Yorker med fokus på natur och miljö. Hon har följt vetenskapsmän jorden runt för att kunna sprida kunskap kring hur klimatförändringarna påverkar djur, natur och människor. Kolbert har tilldelats en rad prestigefulla journalistiska utmärkelser för sina reportage. För boken Det sjätte utdöendet tilldelades hon Pulitzerpriset 2015.

Människans avtryck på planeten är så påtagliga att vi talar om en ny geologisk tidsålder: antropocen. I Under en vit himmel, översatt av Bitte Wallin, utgiven av Volante Förlag, ger sig Kolbert ut på en resa för att undersöka hur den sorts mänskliga ingrepp som hittills förstört vår planet, ser ut att vara det som kan rädda den! På sin väg möter hon forskare som försöker rädda världens ovanligast fisk, ingenjörer som omvandlar koldioxidutsläpp till sten på Island, australiska marinbiologer som försöker utveckla en "superkorall" och fysiker som skissar på en plan att skjuta upp mikroskopiska diamanter i stratosfären för att kyla ner jorden.

Elisabeth Kolbert berättar, med sin mörkt humoristiska stil, på en gång inspirerande och skrämmande om de väldiga utmaningar vi står inför. Hon vill uppmärksamma oss på vad som konkret händer runtom på vår planet och samtidigt få oss att se skönheten i det som håller på att förstöras.

Harald Hultqvist

Harald Hultqvist, född 1975, är antikvariatsbokhandlare och även verksam som moderator och fri skribent. Hans senaste bok är Brevet från Kongo (Ruin förlag). På Kulturhuset Stadsteaterns författarscen har Harald Hultqvist tidigare samtalat med bland andra Masha Gessen och duon Roland Paulsen och Jonna Bornemark.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Volante.