Litteratur
/
Internationell författarscen

Elena Medel (Spanien)

Möt den spanska författaren Elena Medel i samtal med Carl Åkerlund. Medel är Sverigeaktuell med sin romandebut "Underverken", om två kvinnor och världarna som skiljer dem åt. Den 2 februari kommer hon till Internationell författarscen.

Biljetter

Underverken är Elena Medels första roman och rättigheterna har sålts till en lång rad länder. Boken handlar om Maria och Alicia som hör ihop genom familjeband, men som aldrig har lärt känna varandra. I slutet på 1960-talet föder tonåringen Maria en dotter som hon tvingas lämna bort. Familjen skickar Maria till huvudstaden, där hon börjar arbeta som hembiträde. Knappt trettio år senare föds Alicia. Hon gör samma resa till Madrid, men av helt andra orsaker.

Elena Medel blottlägger deras parallella öden, samtidigt som hon gör nedslag i den spanska nutidshistorien. I utkanten av Marias och Alicias liv utspelar sig övergången till demokrati efter Francos död, socialistpartiets väg till makten, finanskrisen i Spanien och separatismens frammarsch. Men framför allt handlar Underverken om pengar och dess betydelse för kvinnors självständighet. För översättningen står Hanna Nordenhök.

Elena Medel samtalar med Carl Åkerlund

Carl Åkerlund är verksam som dramatiker och kulturskribent. Mellan 2018 och 2022 var han redaktör för den litterära tidskriften Provins. Han har publicerat kritik, reportage och essäer i ett flertal dagstidningar och tidskrifter, med ett särskilt intresse för Spaniens kultur och historia. Han är också verksam som textförfattare i bandet Winhill/Losehill.

Samtalet sker på engelska, i samarbete med Norstedts förlag. 

Servering

Baren öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.

För skolor

Vill du boka biljetter till litteratursamtalet åt din gymnasieklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.
 

Ett bokomslag med en bild på delar av tre ansikten på.