Litteratur
/
Internationell författarscen

Deborah Levy (England)

Deborah Levy är flerfaldigt prisbelönt författare och dramatiker. I höst är hon aktuell med "Kolossal frihet", en unik svensk samlingsutgåva av tre självbiografiska titlar; "Things I Don´t Want To Know", "The Cost of Living" och "Real Estate".

Biljetter

Samlingen utgör hennes litterära och feministiska manifest A Living Autobiography. Kolossal frihet bildar en lysande essäistisk enhet om skrivande, kärlek och förluster, översatt till svenska av Eva Åsefeldt.

Deborah Levy är specialinbjuden till Internationell författarscen för en helafton i tre delar. Anna-Karin Palm inleder med en presentation av Deborah Levys författarskap för att sedan tillsammans med Jenny Tunedal samtala med Deborah Levy.

Kvällen avslutas med en reading av Levys kortpjäs Pushing the Prince into Denmark. Pjäsen framförs i svensk översättning. Medverkande: Eva Stenson och Tove Edfeldt, skådespelare vid Kulturhuset Stadsteatern.

Kolossal frihet (Norstedts) är Deborah Levys pågående självbiografi där hon utgår från sin personliga historia och associerar fritt kring könskamp och politik, filosofi och litterär teori samt vänskap. Den inledande delen i Kolossal frihet bygger på Deborah Levys svar på George Orwells omtalade essä Why I write där hon redogör för drivkrafterna bakom sitt eget skrivande.

I den andra delen försöker Levy besvara frågan om vad det innebär att vara fri, som konstnär, kvinna, mor eller dotter. Och vilket priset för denna frihet är. Hon använder sitt eget liv i femtioårsåldern som exempel för att besvara dessa frågor. Den tredje och avslutande delen i Kolossal frihet behandlar den mogna kvinnans förhållande till ägande och ägodelar. Levy gör en inventering av sin egendom, verklig eller inbillad, och för ett resonemang utifrån hemkänslan, eller bristen på den, och de egna tillhörigheterna. Hon låter läsaren fundera över vad intellektuella värden är för något och vilken betydelse de har för privatlivet.

Deborah Levy är flerfaldigt prisbelönt som författare och dramatiker och hyllad av kritiker över hela världen. I hemlandet England har två av hennes romaner Simma hem och Varm mjölk varit finalister till Booker Prize. Hon debuterade 1989 med romanen Beautiful Mutants och skrev senare pjäser för Royal Shakespeare Company. Hennes senaste omtalade roman Mannen som visste allt kom på svenska förra året och nu är hon hösten 2021 återigen Sverigeaktuell med Kolossal frihet.

Deborah Levy har tidigare gästat Internationell författarscen vid två tillfällen.

Anna-Karin Palm är författare och kulturskribent. Hon är i år aktuell med sin senaste bok Jag skriver över ditt ansikte. 2019 Augustprisnominerades hon för sin bok En biografi över Selma Lagerlöf. På Internationell Författarscen introducerar Anna-Karin Palm Deborah Levy och hennes författarskap.

Jenny Tunedal är poet, översättare och litteraturkritiker. Hon var under ett flertal år lärare vid författarutbildningen Litterär Gestaltning, Akademin Valand i Göteborg. Jenny Tunedal rönte stor uppmärksamhet med samlingen Rosor skador (2017). Som översättare har hon arbetat med böcker av bland andra Sylvia Plath, Anne Sexton och Julie Sten Knudsen.

Jenny Tunedal har under årens lopp samtalat med ett flertal författare på vår scen.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Norstedts.