Litteratur
/
Internationell författarscen

David Grossman (Israel)

I samtal med Ingrid Elam.

David Grossman betraktas av många som Israels främste författare. Han är född och uppvuxen i Jerusalem där han bor och är verksam även idag. David Grossman skriver romaner, noveller och reportageböcker, såväl för barn som för vuxna och har mottagit en lång rad priser för sitt författarskap.

Biljetter

I höst är han i Stockholm för att ta emot det nyinstiftade Berman Literature Prize, tillägnat den judiska litterära traditionen, för sin senaste bok Med mig leker livet. I samband med prisutdelningen har David Grossman valt att hålla sitt publika framträdande på Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. 

David Grossman, född 1954, har studerad filosofi och teater vid Hebrew University. Utöver sitt prisade författarskap är han journalist och började sin karriär vid Israel Radio redan som 10-åring, då som korrespondent för barn- och ungdomsradion. Grossmans mor var född i dåvarande Palestina, men hans far kom dit först 1936 på flykt från Polen. De i faderns släkt som blev kvar utplånades i Förintelsen. Men inget av detta pratade man om hemma hos Grossmans, i stället var det vardagen som fick ta plats och David tänkte bli busschaufför precis som sin far. Så blev lyckligtvis inte fallet. David Grossman har under sin långa karriär gett ut otaliga böcker, arbetat som programledare på tv och radio och är fortsatt en stark och klarsynt röst i Israel-Palestina-frågan.

Med mig leker livet (Albert Bonniers Förlag) är en roman om tre generationer kvinnor. Berättelsen cirkulerar kring 90-åriga modern Vera, dottern Nina och barnbarnet Gili. De tre generationerna har plågats av ett sår från det förflutna, något som aldrig avslöjats och som ställt dem mot varandra. När mormodern ska fylla 90 reser de tillsammans till platsen för det fångläger där Vera satt fängslad och deras familjetragedi uppstod. Romanen baseras på en sann historia men är samtidigt en berättelse om det outsagdas sprängkraft i en familj.

Med mig leker livet släpptes i svensk översättning av Natalie Lantz hösten 2020. Nu är David Grossman tillbaka i Stockholm för ett samtal med Ingrid Elam på Internationell Författarscen i samband med prisutdelningen av Berman Literature Prize, där Ingrid Elam även är jurymedlem. David Grossman blir den första mottagaren av priset.

Ingrid Elam är litteraturvetare och kritiker, främst i Dagens Nyheter och Sverige Television. På författarscenen har Ingrid Elam tidigare samtalat med bland andra Hélène Cixous, Nina Bouraoui, Sara Stridsberg, Mircea Cartarescu och Herta Müller.

Samtalet hålls på engelska.

Samtalet görs i samarbete med Berman Literature Prize.