Litteratur
/
Internationell författarscen

David Grossman

Möt den israeliske författaren David Grossman i ett Zoom-samtal med utrikeskorrespondent Cecilia Uddén, Sveriges Radio.

David Grossman är en av Israels mest framstående författare, men han är också journalist. Han föddes 1954 i Jerusalem, där han är bosatt även idag. Han har studerat filosofi och teater vid Hebrew University. Sin långa karriär vid Israel Radio påbörjade han redan när han var tio år gammal, då han arbetade som korrespondent för barn- och ungdomsradion.

Han skriver romaner, noveller och reportageböcker, såväl för barn som för vuxna och han har fått en lång rad priser för sitt författarskap. Grossman betraktas som Israels främste och mest stridbare författare, känd som en klarsynt iakttagare av den israelisk-palestinska konflikten.

David Grossman är aktuell med Med mig leker livet, en roman om tre generationer kvinnor. Berättelsen cirkulerar kring 90-åriga modern Vera, dottern Nina och barnbarnet Gili. De reser tillsammans till platsen för det fångläger där Vera satt fängslad och deras familjetragedi uppstod. Romanen baseras på en sann historia.

Cecilia Uddén (f. 1960) har i över två decennier rapporterat från flertalet av världens händelser och hörn och är idag en av Sveriges mest erfarna utrikeskorrespondenter. Hon har vid flera tillfällen belönats med Stora Journalistpriset och har även mottagit Torgny Segerstedts frihetspenna, Jolopriset, Cornelia Edvardson-priset och Sveriges Radios språkpris. Hennes bevakningsområde är Mellanöstern och hon är baserad i Kairo, Egypten.

Samtalet inkluderar även frågor från en grupp studenter vid Blackebergs gymnasium i Stockholm. 

Tack till Israels ambassad i Stockholm och Albert Bonniers förlag.

Se samtalet