Litteratur
/
Internationell författarscen

Claire Keegan (Irland)

I samtal med Jessika Gedin.

Claire Keegan är författaren bakom succén "Det tredje ljuset" från 2010, en konstant bästsäljare i hemlandet Irland, som redan kallats för en modern klassiker. Elva år senare släpps den hett efterlängtade fristående uppföljaren "Små ting som dessa". Två berättelser om empati, hopp och tyst hjältemod.

Biljetter

Under hösten är Claire Keegan dubbelt aktuell i Sverige då bägge romanerna utkommer på svenska, samlade i en volym. Översättning av Marianne Tufvesson.

Claire Keegan har kallats författarnas författare och räknas till en av de främsta på Irland, där hon också bor och verkar, bortom storstadens larm. Keegans storartade novellkonst har översatts till över 20 språk och hon har tilldelats en rad priser. Flera av novellerna har också publicerats i tidskrifter som The New Yorker, The Paris Review och Best American Short Stories.

I Det tredje ljuset (originaltitel Foster) skickas en liten flicka till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är.

I Små ting som dessa möter läsaren Bill Furlong. En morgon strax före jul kör han till klostret utanför staden för att leverera kol, men innan dagen är slut har han konfronterat mörkret och tystnaden i en stad som kontrolleras av kyrkan.

Jessika Gedin är programledare på Babel, SVT. Hon har tidigare samtalat med Emilie Pine på författarscenen.

I samarbete med Wahlström & Widstrand.