Litteratur
/
Internationell författarscen

Christian Kracht (Schweiz)

Christian Kracht är en av den tyskspråkiga samtidslitteraturens mest hyllade och omdiskuterade författare. I sin nya roman "Eurotrash" blickar en son tillbaka på sitt och sina föräldrars liv i ett försök att göra upp med det förflutna. Kracht samtalar med Ingrid Elam på Kulturhusets internationella författarscen.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Christian Kracht, född 1966, är en schweizisk författare och journalist. Han debuterade 1995 med romanen Faserland, som av flera kritiker utnämndes till den nya tyska poplitteraturens centrala verk. 2012 tilldelades Kracht Wilhelm-Raabe-Literaturpreis för sin roman Imperium.

För De döda tilldelades han Schweiziska bokpriset 2016. 2021 nominerades Eurotrash till listan till Deutschen Buchpreis.

Med Eurotrash, som utkommer i svensk översättning av Anna Bengtsson 2022, skriver Christian Kracht in sig i en västtysk tradition – en uppgörelse med nationalsocialismen. Här beger sig en son och en sjuk och alkoholiserad 80-årig mor ut på en kaotisk roadtrip genom Schweiz. Moderns tillvaro präglas av tablettberoende och upprepade inläggningar på mentalsjukhus, medan sonen rastlöst drar runt världen utan att riktigt veta varför. Orsakerna döljer sig i en familjehistoria som på ett både tragiskt och ibland komiskt vis speglar Tysklands och Schweiz historia. Det schweiziska landskapet, lika mycket inre som yttre terräng, drar förbi utanför bilfönstret alltmedan modern ber honom att berätta nya historier. Så småningom närmar sig mor och son en sorts försoning.

Christian Krachts Eurotrash är en tragikomisk roman om ondskan inom oss alla, framställd med både värme och djup.

Ingrid Elam

Ingrid Elam är litteraturvetare och kritiker, främst i Dagens Nyheter och Sveriges Television. På författarscenen har Ingrid Elam tidigare samtalat med bland andra David Grossman, Hélène Cixous, Nina Bouraoui, Sara Stridsberg, Mircea Cartarescu och Herta Müller. 

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Ersatz.
 

En bild på en stor vit kanin på bokomslag till boken De döda.