Litteratur

Att skildra revolutionen

I september 2023 har det gått ett år sedan en ny våg av revolutionära protester inleddes mot den iranska regimen, under den kurdiska parollen Kvinna, liv frihet. Hur kan litteraturen svara på revolutionens erfarenhet? Vilka texter är nödvändiga i upprorets ögonblick och vilka blir möjliga först efter? Står språket kvar när regimer faller?

Biljetter

Välkomna till en kväll med samtal, läsningar och musik, under ledning av Ida Linde och Athena Farrokhzad.

Fateme Ekhtesari är en iransk poet vars dikter gett röst åt en hel generations frihetslängtan. Sedan 2017 är hon bosatt i Norge, där hon varit fristadsförfattare. Under kvällen möter hon Samar Yazbek, hyllad syrisk författare som sedan 2011 levt i exil till följd av sitt stöd för oppositionen. I dagboksform och genom intervjuer har Yazbek skildrat revolutionens erfarenhet, särskilt genom kvinnors blick. I programmet medverkar också Éric Vuillard, prisad författare och filmregissör från Frankrike. Hans historiska skildringar av såväl reformationen som andra världskriget och Vietnams antikoloniala kamp är en brandfackla som kastar ljus på pågående och framtida revolutioner. Under kvällen framträder också musikerna Hero & Frya, fristadskonstnärer i Umeå. De framför låtar tillägnade den kurdiska och iranska frihetskampen.

Medverkande

Samar Yazbek (Syrien)

Porträttfoto på författaren Samar Yazbek.
Samar Yazbek, foto: Richard Sammour

Samar Yazbek, född 1970, är författare och journalist med ett förflutet som manusförfattare för syrisk film och TV. Hösten 2012 fick hon Svenska Pens Tucholskypris för Woman in the Crossfire, en rapport från krigets Syrien, ett krig hon också skildrat i boken Resa in i tomheten (2015). 2019 publicerade hon Nitton kvinnor – berättelser om syriskt motstånd. I år utkommer hennes roman Där vinden vilar på Ordfront förlag.

Fateme Ekhtesari (Iran)

Porträttfoto på författaren Fatemeh Ekhtesari.
Fateme Ekhtesari, foto: Linda Bournane Engelberth-Aschehoug

Fateme Ekhtesari, född 1986, är iransk poet och filmare. Med sin första diktsamling Yek bahse feministi ghabl az pokhtane sibzaminiha (En feministisk diskussion innan potatisen kokar) från 2010 blev hon ett stort namn i den persiska poesin. 2013 fängslades hon av regimen och 2015 lyckades hon fly landet. Idag är hon bosatt i Norge, där hon varit fristadsförfattare. På norska finns böckerna Vi overlever ikke (TransFe:r forlag, 2020) och Hun er ikke kvinne (Aschehoug, 2022).

Éric Vuillard (Frankrike)

Porträttfoto på författaren Eric Vuillard.
Éric Vuillard, foto: Melania Avanzato

Éric Vuillard är författare och filmare, född 1968, som skrivit en rad prisbelönta verk. På Lind & Co finns Dagordningen, som belönades med Goncourtpriset 2017, De fattigas krig, en kultbok för Gula västarna i Frankrike, samt uppgörelsen med Frankrikes koloniala förflutna i Vietnam, Ett uttåg med heder. I år utkommer 14 juni 1789 – Berättelse, en bok om franska revolutionen.

Hero & Frya

Hero och Frya är en musikerduo som sedan 2022 är fristadskonstnärer i Umeå. Deras låtar har ofta gett röst åt den kurdiska frihetskampen i Iran.

Athena Farrokhzad är tillsammans med Ida Linde programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern. Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Vitsvit och hennes senaste bok Åsnans år utkom 2022 på Albert Bonniers förlag. Farrokhzad är också verksam som dramatiker, litteraturkritiker och översättare.

Ida Linde är tillsammans med Athena Farrokhzad programansvarig för litteraturen på Kulturhuset Stadsteatern. Hon debuterade 2006 med Maskinflickans testamente och utkommer i år med När man sparkar på en hund på Norstedts förlag. Linde är också verksam som översättare och dramatiker.

Samtalen hålls på engelska samt tolkas från franska och arabiska till svenska. Kvällen genomförs i samarbete med Ordfront förlag och Lind & Co.

Servering

Baren öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.