Litteratur
/
Bokmåndag

Ala Riani

Ala Riani är skådespelare och har medverkat i produktioner som Kalifat och Det som göms i snö. Hon föddes i Mahabad, Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979. I Krigets dotter berättar hon sin familjs historia, om den dramatiska flykten och om kampen för frihet i Kurdistan.

Biljetter

”Jag är min mammas dotter. Dotter till en kvinna. Född att ärva en kamp och en historia levd av generationer kvinnor före mig.”

Ala Riani föddes strax efter den islamiska revolutionen 1979, då shahen störtades och ayatollah Khomeini utropade Iran till en islamisk republik. Natten då Ala Riani kom till världen föll bomberna över hennes hemstad.

Krigets dotter berättar hon sin familjs historia. Om mor- och farföräldrarnas längtan efter ett fritt Kurdistan, om föräldrarnas kamp mot islamisterna som utfärdat ett krig mot de kurdiska områdena i Iran. Minnen från barndomen och den dramatiska flykten till Sverige varvas med historiska utblickar i kampen för frihet i Kurdistan under 1900-talet.

Krigets dotter är en vacker skildring av en familj och ett folk som lever under ständigt hot och våld.

Ala Riani är skådespelare och har medverkat i produktioner som Kalifat och Det som göms i snö. Krigets dotter är hennes debutbok, en självbiografisk skildring av kamp och frihet.

I samtal med Gurgin Bakircioglu, journalist och opinionsbildare.