Litteratur
/
Internationell författarscen

Agustín Fernández Mallo (Spanien)

Fysikern och författaren Agustín Fernández Mallo har haft ett avgörande inflytande på spansk samtidslitteratur. Med sin senaste prisade romantriologi har han gett namn åt en hel författargeneration – den litterära Nocilla-generationen. Agustín Fernández Mallo samtalar med litteraturvetaren Victor Malm på Kulturhusets internationella författarscen.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Agustín Fernández Mallo, född 1967, är bosatt på Mallorca. Nocilla-trilogin, hans romansvit i tre delar, döpt efter den spanska varianten på det söta smörgåspålägget Nutella, gavs ut i Spanien mellan 2006 och 2009.

Någonstans i Nevadas öken står en poppel fylld med hundratals par gamla gymnastikskor, skor som allihop en gång i tiden burits av någon. Kring denna poppel och öken växer ett nät av människoöden och berättelser fram i Agustín Fernández Mallos episodroman Nocilla dream, utgiven av Nirstedt/Litteratur.

Nocilla dream, i översättning till svenska av Djordje Zarkovic, är den första delen i trilogin. I romanen växer uppbrutna och oavslutade historier fram, för att efter hand länkas samman på märkliga vis - poppeln fylld med skor, en grupp kvinnliga surfare som åkt vilse i södra Spaniens ödemark och en hemlös man i Gucci-skor, som bor på en flygplats.  Texten, som rör sig alldeles intill gränsen mellan verklighet och delirium, interfolieras med reflektioner och citat från både naturvetenskap, journalistik och populärkultur. Karaktärerna i Nocilla Dream är enstöringar och udda solitärer sammanlänkade i spontana sammanslutningar av människor. Om tiden traditionellt har varit den ordnande principen i romankonsten, väljer Agustín Fernández Mallo hellre rummet som bakgrund för den mänskliga erfarenheten.

Victor Malm

Viktor Malm är litteraturvetare, litteraturkritiker och kulturredaktör för Expressen. Han har tidigare arbetat för bland annat Dagens Nyheter och Sydsvenskan och varit verksam som översättare.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Nirstedt/Litteratur och Instituto Cervantes i Stockholm.
 

Bokomslag till boken Nocilla dream.