Litteratur
/
Bokmåndag

Agri Ismaïl

Agri Ismaïls romandebut Hyper handlar om en kurdisk familjs sönderfall under finanskrisen 2008. En episk familjesaga om exil, hopp och deras alltmer desperata försök att överlista sina begränsade utsikter. Den 11 mars kommer Agri Ismaïl till Bokmåndag för att samtala om boken med Athena Farrokhzad.

Biljetter

När protesterna började 1978 hade Rafiq fortfarande boken i knät och betraktade de blanka sidorna med en passion som barnen aldrig skulle glömma. ”Ett helt nytt kapitel”, utropade han för sig själv innan han vände sig till sin publik: ”Hör ni det där?” frågade han barnen som satt på golvet och iakttog honom som om han vore en apa i en djurpark. ”Det där är ljudet av friheten som marscherar. Lyssna!”

Barnen lyssnade efter frihetens ljud, men det enda de kunde höra var frukthandlaren runt hörnet och vattenmelonernas låga, låga pris.

I skydd av natten flyr Rafiq Kermanj Teheran med sin fru Xezal och deras tre barn. Rafiq försöker bygga ett nytt liv åt sin familj i London, men förlamas av allt han har förlorat.

I vuxen ålder går de tre syskonen skilda vägar. Äldste sonen Mohammed stannar i London och söker sig till den brutala finansbranschen. Siver, dottern i familjen, försvinner in i ett olyckligt äktenskap i Bagdad. Yngsta sonen Laika drar sig undan till en tillvaro helt levd online. Från en visningslägenhet vid Manhattans Wall Street utvecklar han tradingalgoritmer och försöker hacka systemet.

Agri Ismaïl är en svensk-kurdisk författare. Hans texter har publicerats i bl.a. Glänta, Ord & Bild och The White Review, och han skriver regelbundet kritik och kulturdebatt i Expressen. Agri jobbar även som affärsjurist, och har tidigare jobbat i London, Dubai och irakiska Kurdistan. Med Hyper debuterar han som romanförfattare. Boken ges ut samtidigt på svenska och engelska.

I samtal med Athena Farrokhzad, poet, översättare, dramatiker, litteraturkritiker och programansvarig för litteraturen på Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg tillsammans med Ida Linde.