Litteratur
/
Internationell författarscen

Adania Shibli (Palestina)

I samtal med Andreas Norman.

Adania Shibli, född 1974, är en flerfaldigt prisbelönt palestinsk författare och dramatiker. 2018 översattes hon till svenska för första gången med en utgåva bestående av två fristående kortromaner. I höst är hon Sverigeaktuell med nya romanen En oansenlig detalj i översättning från arabiska av Jonathan Morén.

Biljetter

En berättelse om ett fruktansvärt krigsbrott mot en palestinsk kvinna 1949 där kvinnan fångas in, våldtas och mördas av en grupp israeliska soldater. Det är genom en av de männen som den händelsen skildras.

Vilken påverkan kan en bortglömd detalj från ett krig ha på kommande generationer? I den första delen av Adania Shiblis precist utmejslade roman En oansenlig detalj (Tranan), berättas om det krigsbrott den palestinska kvinnan utsätts för, ett år efter det som palestinierna sörjer som Nakbadagen, den stora katastrof som ledde till mer än 700 000 människors exil. I den andra delen möter läsaren en ung kvinna i Ramallah, som 25 år senare börjar nysta i händelsen som i historieskrivningen förpassats till att vara en oansenlig detalj. Hennes personliga undersökning övergår i det närmaste av besatthet.

Adania Shiblis hyllade berättelser översattes för första gången till svenska med de två kortromanerna Beröring och Vi är alla lika fjärran från kärleken 2018. Trots sin sparsamma produktion anses hon vara en av den arabiskspråkiga litteraturens mest originella och framstående författare. En oansenlig detalj har i sin engelska översättning nominerats till både National Book Awards och International Booker Prize.

Andreas Norman är författare och före detta diplomat och terroristbekämpare på UD. Han står bakom årets sommarföljetong i Dagens Nyheter med sin senaste thriller Svart Sol. På Internationell Författarscen har Andreas Norman tidigare samtalat med Geir Gulliksen, Riad Sattouf, Viet Thanh Nguyn och David Grossman. Nu möter han Adania Shibli på Kulturhuset Stadsteatern.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Bokförlaget Tranan.