Litteratur
/
Internationell författarscen

Abdulrazak Gurnah (Zanzibar & England)

Abdulrazak Gurnah, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2021, besöker i april Stockholm. Internationell författarscen har fått den stora äran att arrangera nobelpristagarens offentliga möte med sina läsare. Den 27 april klockan 18:00 framträder Abdulrazak Gurnah på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen i ett samtal med Hans Olav Brenner.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Abdulrazak Gurnah var vid tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur en relativt okänd författare i Sverige. En riktig skräll och en positiv överraskning enligt många litteraturskribenter, som bland annat hyllar Gurnah för hans bildrika och vackra språk.

Han har beskrivits som en av vår tids mest betydelsefulla postkoloniala författare och återkommer i sitt författarskap till teman om identitet, främlingskap, migration och det koloniala arvet.

Abdulrazak Gurnah är född på ön Zanzibar 1948 men bor sedan 1967 i England. Fram till sin pensionering har han varit verksam som professor i litteratur vid University of Kent i Canterbury, med fokus på postkoloniala författarskap. Abdulrazak Gurnah debuterade 1987 med romanen Memory of Departure och fick sitt stora genombrott 1994 med den Bookerprisnominerade romanen Paradise (Paradiset, i översättning av Helena Hansson).

Gurnahs senaste roman publicerades 2020. Den bär titeln Afterlives (Efterliv, i översättning av Helena Hansson) och tar vid där Paradise slutar. På svenska återfinns även romanen The Last Gift (2011) med titeln Den sista gåvan (2014, i översättning av Helena Hansson).

Hans Olav Brenner

Hans Olav Brenner leder författarsamtalet på Kulturhuset Stadsteatern den 27 april. Han är norsk kulturjournalist, prisbelönad programledare på NRK och skådespelare.

På Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern har han tidigare samtalat med författare som Joyce Carol Oates, Paul Auster och Margaret Atwood. Han har även samtalat med Torgny Lindgren i serien På djupet. Den 27 april möter han Abdulrazak Gurnah.

Författarsamtalet med Abdulrazak Gurnah på Kulturhuset Stadsteatern genomförs i samarbete med Svenska Akademien, Celanders Förlag/Albert Bonniers Förlag och Svenska PEN.