Image
Huvudentrén till Kulturhuset i Stockholm.

Kulturhuset fyller 50 år

2024 firar Kulturhuset 50-årsjubileum. Välkommen att delta festligheterna som sträcker sig över hela året! Genom en rad evenemang hyllar Kulturhuset sitt förflutna samtidigt som blicken riktas mot framtiden. Jubiléet sammanfaller med att besökare nummer 100 miljoner kommer att passera in genom entrén, något som beräknas ske i april.

Några av höjdpunkterna under jubileumsåret är en nostalgifylld Kulturnatt, utställningen Loop av liv – konst i en ny tid som skapats tillsammans med hundratals stockholmare, den franska konstnären JR:s utställning Déplacé·e·s, lansering av en helt ny litteraturpodd och släpp av en bok om husets arkitektur. Särskild uppmärksamhet riktas även mot unga under årets läslov med en extra satsning.

För att följa den spännande resan mot den 100 miljonte besökaren kan du följa räkningen på en skärm över entrén från Sergels torg. Varje person som går in i huset räknas och i april förväntas den 100 miljonte besökaren göra sin entré.

Kulturhuset är inte bara en byggnad – det är Stockholms bultande hjärta för konst och kultur. 

– 100 miljoner är en inspirerande och förtroendeingivande siffra. Den bekräftar stockholmarnas eviga lust till kultur. Varje dag möter vi besökare som beskriver vad Kulturhuset betyder för dem! Förutom de senaste rekordsiffrorna på utställningar och konserter är det ett glädjande tecken att hyllorna i barnbiblioteken gapar tomma efter varje skollov eftersom barn och unga lånar fler böcker hos oss än någonsin, säger Linda Beijer, kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern.