Konserter
/
Parkteatern

UROISH

UROISH musik präglas av den feministiska revolutionen i Iran och innehåller berättelser om nu, då och sen. Minnen av ögonblick, krig, förbud, flykt, frihet och kärlek. En färgsprakande konsert fylld av dansant iransk pop, persisk lyrik och svängiga elektroniska beats från Mellanöstern till Berlins klubbscener.

Fri entré/biljettfritt

Mer om konserten och UROISH

UROISH låter sig inte beskrivas med ett ord. Här iscensätts ett ljudlandskap som leker med och utvecklar den iranska popen genom att blanda persisk lyrik och rytm med elektroniska beats från såväl Mellanöstern och Nordafrika som Berlins klubbscener. 

UROISH:s första EP Goodbye Party är ett samarbete mellan svensk/iranska skådespelaren Bahareh Razekh och Olof Dreijer. Musiken har i Sveriges Radio beskrivits som att persiska popstjärnan ”Googoosh och The Knife fått ett kärleksbarn”. Lyssnaren får ”en poetisk beskrivning av kamp, flykt, exil och pulserande hopp om morgondagen” (Esmeralda Moberg, P2) och Aftonbladet skriver att ”det är lika spännande som hänförande och det finns inte någon annan artist i Sverige som låter likadant.”

Goodbye party har fått sitt namn av den sorts fest som UROISH:s Bahareh själv deltog i ett oräkneligt antal gånger på 80-talet i Iran.

-De sa att det var en fest för den som ska ut på en resa, men egentligen var det ett farväl till den som i hemlighet skulle på flykt från den iranska regimen. Den här EP:n är ett Goodbye party som utspelar sig här i Sverige på 2020-talet, mitt under den största feministiska revolutionen i vår tid som just nu pågår i Iran, säger Bahareh Razekh.

UROISH musik innehåller fragment och berättelser om nu och då och sen. Den ljudsätter scener: minnen av avgörande ögonblick, om erfarenheter av krig, kidnappningar, förbud, revolutioner, flykt, frihet, kärlek, dans och kamp. I UROISH sammansmälter musikaliska referenser från exilen med ursprungens musikaliska arv, och ger publiken låtar som speglar vårt nu och vår framtid. Ett sound som bäst kan beskrivas som iransk queer elektro-pop.

About the show in English

Music characterised by the feminist revolution in Iran with stories about now, then and later. A colourful concert filled with pop, Persian lyrics and swinging electronic beats from the Middle East to the clubs of Berlin.

Free admission!

Medverkande och produktion

På scen UROISH och Composer/ Music & Visual Art Creator Dijle Neva Yigitbas

Om föreställningen på Sergels torg

Föreställningen på Sergels torg presenteras i samarbete med platssamverkansprojektet På Sergels torg. Följ gärna På Sergels torg på Instagram @pasergelstorg för mer information och senaste nytt om vad som händer på torget

 Här kan du läsa mer om alla programpunkter med På Sergels torg.