Konserter
/
Global Sounds Festival

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Den 24 november kommer Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan till Stockholm för traditionell kurdisk, persisk och turkisk musik i magiskt samspel. En konsert som ställer dörren till andra världar på glänt.

Biljetter

Till Facebook-event

Med sina gemensamma improvisationer sammanflätar de olika traditioner och skapar en stark musikalisk magi där deras enastående teknik på ett paradoxalt sätt tar lyssnaren till en plats bortom det världsliga. Kalhor har vid ett tillfälle sagt att målet är att försvinna in i musiken och nå bortanför denna värld, till en annan dimension. I deras melodier kan vi ana vad denna andra värld skulle kunna vara.

Kayhan Kalhor är en internationellt hyllad virtuos på kamancheh (spikfiol), som genom sina många musikaliska samarbeten har bidragit till att popularisera persisk musik i väst och är en kreativ kraft på dagens musikscen. Hans framträdanden med traditionell persisk musik och många samarbeten har lockat publik över hela världen. Han har studerat musiken i Irans många regioner, i synnerhet i Khorason och Kordestan, och har turnerat världen över som solist med olika ensembler och orkestrar, däribland New York Philharmonic och Orchestre National de Lyon. 

Erdal Erzincan, en lärjunge till den legendariske Arif Sağ, är en av de mest välkända folkmusikerna i sin generation i Turkiet. Han föddes i Erzurum 1971 och blev tidigt intresserad av regionens folkmusik. År 1985 flyttade han till Istanbul för att studera vid Istanbuls konservatorium och Arif Sağs musikskola. Erzincan har gjort ett stort antal inspelningar, både som soloartist och som ackompanjatör, varav några har blivit bästsäljande album. Bland hans samarbeten märks konserter med Arif Sağ och Kolns filharmoniker samt med Ambassade Symphony Orchester Wien (en ensemble inom Wiens symfoniorkester). Erzincan har uppträtt och undervisat över hela världen och grundade Bağlama Music Academy i Istanbul där han leder en bağlama-orkester bestående av sina studenter. Han har gjort två inspelningar på skivbolaget ECM med Kayhan Kalhor.

Instrumenten
Kamancheh eller spikfiolen, det uråldriga stråkinstrumentet från Iran, är förfader till de flesta stråkinstrument i Asien och Europa.  Den har en liten urholkad mage av valnöts- eller mullbärsträ med ett tunt sträckt skinnöverdrag och en koniskt formad hals. Den moderna kamancheh har fyra strängar, i allmänhet stämda i fjärdedelar eller femtedelar, och hålls vertikalt.

Bağlama 
Om ett enda instrument skulle representera anatolisk folkmusik skulle det vara bağlama, en luta som också är känd under den generiska termen saz som bokstavligen betyder "instrument". Bağlama, som används vid religiösa ceremonier och i folkmusik, är en päronformad plockad luta som finns i olika storlekar och med varierande antal strängar. Aleviternas favoritinstrument (en sufisk sekt i Turkiet och landets största religiösa minoritetsgrupp) har tre strängar som är arrangerade 2-2-3. Det kan stämmas i fjärdedelar eller kvinter men det finns ett antal andra stämningar. Kroppen på den moderna bağlama är gjord av enbärsremsor med en klangbotten av gran och en greppbräda av kelebek-lövträ.

Global Sounds Festival

Den helt nya festivalen Global Sounds Festival pågår 20-24 november och är en hyllning till världens rika musiktraditioner. Oavsett om det är en ny eller en uråldrig ritual kommer du att få känna rytmens puls, melodins magi och musikens innersta väsen genom de artister vars röster ekar från världens alla hörn som nu samlas för att skapa en unik möjlighet att uppleva musikens mångfald på en enad plats. Välkommen i november när några av världens främsta musiker i sin genre samlas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Global Sounds Festival är ett samarbete med United Voice, läs mer här.

Väskor

Som ett led i vårt trygghetsskapande arbete kommer vi inte att tillåta väskor/påsar större än 30x20cm (ca ett A4 ark) eller större ytterkläder i salongen. 

Ta gärna höjd för att det kan bli kö vid garderoben som är öppen i anslutning till konserten. Garderoben hittar du på Plan E, mittemot entrén från Sergels torg. Det finns även en garderob vid Studion och Lilla studion som är öppen i samband med konserter där.

Fotografering

Du får fotografera för privat bruk med till exempel din mobil under konserten, men inte med systemkamera eller blixt och stativ. Tänk på att ta hänsyn till andra besökare.

Mat & dryck

I Kulturhuset hittar du en varierad meny bland husets matställen – från café till asiatiskt, vego och tapas. Njut av panoramautsikt från takterrassen, ett glas i en simmig bar, middag i anslutning till konserten, en spontan fika eller lunchdejt!

Läs mer om husets restauranger och caféer här.