För skolan

Skapande skola: Teaterimprovisation på tema känslor

Tillsammans med Kulturhuset Skärholmens skådespelare utforskar eleverna skådespeleri. Vi tar avstamp i något vi alla har och delar - känslor. De åtta grundkänslorna guidar eleverna genom teateruttrycken improvisation, kropp, röst, berättande och dramaturgi. Workshopen kan genomföras digitalt eller live.

Metodik

Genom lekfulla teaterövningar skapar skådespelarna tillsammans med eleverna innehållet precis som i en teaterprocess. Workshopen varvar lekfulla teaterövningar med samtal och reflektion. Vi avslutar med ett pedagogiskt samtal om vad eleverna har upplevt.

Tema känslor

Känslorna är våra ständiga följeslagare genom livet. De tar oss iväg på resor, vi älskar dem och avskyr dem men en sak är säker - de kommer aldrig att lämna oss! Alla människor har samma uppsättning grundkänslor: glädje, ledsenhet, intresse, förvåning, ilska, avsky, rädsla och skam. Dessa kan mixas och bilda andra känsloyttringar i oräkneliga kombinationer! Hur ser egentligen en känsla ut? Hur låter den? Hur känns den och var känns den i kroppen? Hur skulle det se ut om ett gäng känslor samlades för att improvisera en teaterpjäs tillsammans? Vi använder våra egna impulser och bygger vidare på varandras!

Tillvägagångssätt

För den digitala workshopen får ni ett förberedande material om grundkänslor samt förslag på vad ni kan förbereda själva – så som rekvisita eller kostym, hur ni ställer upp dator och vilket ljus som funkar bäst och hur ni kan möblera. Detta skickas till er senast en vecka innan tillfället. Ni behöver tillgång till en dator eller padda samt internetuppkoppling. Mötet sker via Zoom och varar ca två timmar med en kortare paus i mitten. Workshopen kan anpassas och skräddarsys utifrån era önskemål om när, var, hur och för hur många.
Mötena kan även ske live på skolan i t.ex en gymnastiksal om så önskas. Då kommer två skådespelare till er med ett teater-kit.

Ålder

Från årskurs 1 i grundskola till årskurs 3 på gymnasiet.

Period

15 mars 2021-10 juni 2022

Pris

3500 kr/klass för ett tillfälle med två skådespelare. Möjlighet finns att lägga till en klass samma dag för 2000 kr/klass.

emma.t.aberg@kulturhusetstadsteatern.se