För skolan

Skapande skola: 127 Fantiserar

I berättelseprojektet 127 Fantiserar utforskar eleverna berättande, dramaturgi och skådespeleri genom att skapa en podd eller en film. I det här skapande skola-paketet som bevarar lokala historier från ert område utforskar vi tillsammans den egna röstens möjligheter och gör ungas tankar och upplevelser hörda.

Metodik

Med skådespeleriets verktygslåda utforskar vi den muntliga berättelsens kraft och vi tar ett språng ut i fantasin. Genom lekfulla teaterövningar och teaterns samspel skapar eleverna i grupp tillsammans med skådespelarna, precis som i teaterprocessen. Genom lyssnande, turtagande och improvisation sätter vi fart på modet och den gemensamma berättarlusten.

Lokala historier från ert område

Alla har vi minnen som är kopplade till platser. När vi går förbi en plats, kan ett minne plötsligt spelas upp. Hur kan vi dela dessa minnen med varandra? Vad kan våra minnen skapa för intryck hos andra och vad händer när vi spetsar minnena med en stor gnutta fantasi? Enhörningsskatter på Sätrabadet, gamingschampion på Ica i Bredäng, en spännande deckargåta i boden på Sätraskolan – i fantasin är allting möjligt!

Tillvägagångssätt

Genom digitala möten i mindre grupper möter klassen skådespelare från Kulturhuset Skärholmen. Historierna spelas under sista mötet in och sparas i berättelsearkivet på Kulturhuset Skärholmen. Välj mellan att göra en ljudfil, podd eller film. Filmen animeras med vägledning från en filmpedagog. Mötena kan även ske på plats i skolan.

Utställning

När projektet är avslutat kan ni få hjälp att arrangera en utställning, t ex på ett bibliotek nära er. Då kan alla som vill lyssna på historierna från just ert område.

Ålder

Från årskurs 1 i grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet.

Period

15 mars 2021-10 juni 2022

Pris

6500 kr/klass för tre tillfällen med två skådespelare. Möjlighet finns att lägga till en klass samma dag för 4500 kr/klass.

Kontakt

emma.t.aberg@kulturhusetstadsteatern.se