För skolan

En flykt - berättelsen om min resa

En zoomföreläsning från årskurs 8 med tema migration av Issa Ali som under 2013 var tvungen att lämna sitt krigsdrabbade hemland Syrien för att ensam ta sig till Sverige. Issa Ali kommer under denna zoom-föreläsning att berätta om den sista tiden i hemlandet, och sin resa. Om vägen in i det svenska samhället och om människorna han mött.

Tänk på allt ni har hemma. Vad hade ni packat om ni skulle lämna ert land och kanske aldrig komma tillbaka? Vad skulle ni säga eller göra om ni hade vetat att det här kan vara sista gången ni kommer att träffa en pappa eller mamma, barn, syster eller alla. Har ni tänkt, om det var sista gången?

2013, efter att inbördeskriget i hemlandet Syrien pågått i två år, tvingades Issa Ali fly. Det tog honom fyra månader att komma till Sverige och väl där börja en annan resa, den mot att skapa sig ett hem och ett liv. En resa mot integration. 

Under våren kommer Issa Ali att hålla en zoom-föreläsning där han och berätta om sin sista tid i Syrien, om resan och om människorna han mött på vägen, utan vars hjälp han aldrig skulle kommit dit han är idag. Han berättar om demokratins styrka och skörhet, om vikten av att öppna upp och förstå varandra. Om att hjälpa till där man kan.

Issa Ali föddes 1988 och växte upp utanför Damaskus i Syrien. Han utbildade sig till arkitekt i Homs, där han bodde när området ockuperades i början av kriget. Issa flydde och kom fram till Göteborg 2014. Fem år senare jobbar Issa på ett arkitektkontor i Stockholm och bor med sin sambo på Södermalm. Han är just nu med och startar upp Arkitekter utan gränser - Syrien. 

Hur går det till?

För att delta i den digitala föreläsningen behöver  alla ha tillgång till en dator med kamera, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling. Föreläsningen sker via Zoom och varar i en timme inklusive frågestund. Zoomlänken och lärarmaterialet skickas ut till ansvarig lärare i god tid innan föreläsningen.

Bokning

Bokningsbara datum:

Mellan vecka 16–19 mejla in två önskemål om datum och tid, så kommer vi överens om vilket som passar bäst.

Målgrupp:

Från årskurs 8

Längd:

45 minuter + 15 minuter frågestund

Pris:

1100 kr/klass

Lärarmaterial medföljer

Bokning:

Kontakta carolina.oscarsson@stockholm.se