Film
/
Klarabiografen

Maija Isola

Maija Isolas tygdesign för Marimekko har erövrat hela världen – men vem var konstnären Maija Isola egentligen? Följ med på ett intimt och inspirerande porträtt av skaparen Maija Isola – tygdesignern som tog världen med storm!

Biljetter

Denna dokumentärfilm om Maija Isola (1927-2001), designern av Finlands mest älskade tyger, berättar historien om ett unikt kvinnoöde och ett livslångt konstnärsskap som formades av världen hon upplevde på ständigt resande fot. Hennes orädda design, som klassikerna Unikko, Kivet, Kaivo och Melooni, var avgörande för att skapa Marimekkos färgsprakande universum och framgång världen över.

Filmen visar bakgrunden till Isolas framgångsrika mönster, värderingarna bakom konstnärens äventyrssökande livsstil och arvet hon lämnade efter sig. Genom Isolas brev får vi ta del av vem hon var som person, konstnär, tänkare och visionär. Filmen berättas med hjälp av Maija Isolas och dottern Kristinas röster. Vi hör också Isolas käre vän och kollega, Armi Ratias, dela sina tankar om den banbrytande konstnären.

Filminfo:

Originaltitel: Maija Isola
Regissör: Leena Kilpeläinen              

Medverkande: Päivi Järvinen som Maija Isola och Margit Westerlund som Armi Ratia
Genre: Dokumentär
Språk: Finska
Undertext: Svenska
Längd: 1 timme 37 minuter
Produktionsland och år: Finland, 2022

Insläpp 15 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.

 

Följ oss i sociala medier!

Facebook: facebook.com/klarabiografen

Instagram: kulturhuset_klarabiografen