Film
/
Klarabiografen

Hjärnspöken

I samband med Stockholms Internationella Seriefestival 2022 visar vi kortfilmen "Hjärnspöken" av Stef Gaines. Filmen är 16 minuter lång och visningen följs av ett publikt samtal med Stef Gaines och filmens producent Anders Häger Jönsson. Samtalsledare: Linda Gustafsson.

Hjärnspöken – kortfilm med efterföljande samtal
Söndag 22 maj kl. 12:00–13:00
Klarabiografen
Fri entré

Om filmen

Det är fest ikväll men Tilde känner sig för nervös.

Hjärnspöken är en fristående kortfilm baserad på karaktärerna och handlingen i Stef Gaines tecknade webbserie Quiet ~ Crowd. Precis som serien kretsar filmen kring nervösa tjugoplussare som försöker hitta sitt sammanhang och hur till synes enkla utmaningar, som att stanna kvar i tjugo minuter på en fest, kan kännas väldigt dramatiska. Vid överföringen mellan medier togs beslutet att omfamna så mycket serieteckningsmässiga visuella berättartekniker som möjligt. Resultatet är en spelfilm med animerade effekter, rutor och emanata.

Filmen är producerad av Anders Häger Jönson och är en del av Stef Gaines projekt inom Masterprogrammet i Visuell Kommunikation på Konstfack. Projektet och filmen kan även ses under Konstfacks vårutställning samma helg. Men här är chansen att se den på bio, få möta regissören och producenten på plats, modererade av Linda Gustafsson, med möjlighet till publikfrågor.

Stef Gaines

Stef Gaines är en svensk serieskapare och illustratör bosatt i Stockholm. Hon läser just nu masterutbildning i visuell kommunikation på Konstfack och är sedan ett par år tillbaka ordförande för Seriefrämjandet. Stef Gaines har länge skapat serier – främst i fanzinform – och har under många år publicerat webbserien Quiet ~ Crowd. Hon tecknar även serier för Kamratposten. 2021 debuterade hon som barnboksillustratör till barnboksserien Spökhunden Buster skriven av Tobias Söderlund. Tillsammans nominerades de till Crimetime Award för Årets barndeckare 2021 för de två första delarna i bokserien.