Film
/
Klarabiografen

GUILTY NOT GUILTY

Vem ansvarar när fler och fler beslut tas av maskiner? Välkommen till film och samtal om språket, AI och juridiken. Kortfilmen "Guilty not Guilty" har vunnit priser på flera internationella festivaler. Den twistar komplexa frågor, inspirerar till debatt och utmanar känslor och tankar kring etiska och filosofiska aspekter av autonoma system och artificiell intelligens. 

Biljetter

Språket. Länge trodde vi att det var något djupt mänskligt. Människor har inte bara uttryckt sina djupaste tankar och känslor i poesi och romaner. Människan har också byggt upp en juridik som bygger på språket, vi är  sedan tusentals år, vana att språk fungerar som juridiskt regleringsinstrument. Från Bibeln, Koranen, Toran och framåt har det fungerat så . Detta för att reglera verksamhet och umgänge, allt från trafikregler till krigslagar. Vi människor är ganska lätta att lura och samtidigt har AI utvecklats där den skriver och utvecklar texter, för fram argument och i många sammanhang tar autonoma beslut.  

Vems är skulden när något blir fel  och var ligger ansvaret? Vad är besluten baserade på för material?  Vad får det för konsekvenser för hur vi utkräver ansvar i olika juridiska processer? 

Kom och diskutera detta med forskaren Gregor Noll som är professor i juridik vid Göteborgs universitet och specialintresserad av AI, språk och beslutsfattande. Hans forskning har inspirerat filmskaparen Karin Wegsjö och forskningskommunikatören Eva Krutmeijer till kortfilmen GUILTY NOT GUILTY. 

Citat om filmen:

"A well produced little short on where self-determination, responsibility and self-control begin and end in the digital world. Raises more questions than it answers… a very relevant short film.”

"Really interesting idea - very well executed. Reminds me of The Big Short. Well edited and informative. Very good.”

"The soundtrack is good and the aesthetics and the transactions of the scenes are beautiful. A very innovative form perspective!"

- Juryn på Bristol Science Filmfestival där den var nominerad till två priser: huvudpriset Science Fiction Professional Prize och The Jean Golding Institute Data Science Prize.

”Med kortfilmen Guilty Not Guilty visar Karin Wegsjö och Eva Krutmeijer att det går att utgå från ett mångdimensionellt forskningsproblem, använda det visuella filmmediet för att vrida och vända på det och åstadkomma en upplevelse som varken forskningen eller konsten på egen hand hade klarat"

Marika Hedin, Riksbankens jubileumsfond

 

Insläpp 15 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.

För frågor om biljetter och evenemang, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

För frågor om samarbeten och uthyrningar, vänligen kontakta:
hanna.karlsson@kulturhusetstadsteatern.se