Film i skolan
/
Skärisbiografen

Unapologetic

Den här filmen är en del av det skräddarsydda filmprogrammet för skolklasser som handplockas av Skärisbiografen varje termin.
Välj skolbiofilmen som passar din klass efter rekommenderad årskurs eller tematik. Få inspirationsmaterial och läs om filmen i menyn nedan.

Den här filmen rekommenderas från årskurs 9 till gymnasiet.
Unapologetic visas med fri entré i samarbete med CinemAfrica.
Om filmen

Om CinemAfrica

CinemAfrica grundades 1998 och är en ideell organisation som firar afrikanska och diasporakulturer genom en årlig filmfestival, filmklubb, branschhändelser och pedagogiska upplevelser. CinemAfrica strävar efter att erbjuda en nyanserad och aktuell bild av Afrika till svensk och nordisk publik med hopp om att underhålla och aktivera!

Om filmen

I Unapologetic får vi följa tre sammankopplade kampanjer i Chicago som alla leds av unga svarta kvinnor i rättvisans kamp för Rekia Boyd, en svart kvinna som sköts till döds av polis. Vi får se försöken i att rösta bort Anita Alvarez, en lokal åklagare som varit ökänd för att låta poliser som misskött sig slippa straff, bland annat i just Rekia Boyd-fallet och även andra fall från “Say Her Name” rörelsen. Say Her Name uppstod för att synliggöra de svarta kvinnor som fallit offer för statligt våld.

Ashley O’Shay är en filmfotograf och kortfilmsregissör som i och med Unapologetic gör sin första långa dokumentär. Filmen följer på nära håll de två aktivisterna Janaé och Bella som deltar i alla tre kampanjerna och vägrar ge upp. Genom att följa dem under lång tid blir filmen ett porträtt över hela Black Lives Matter-rörelsen, hur den fungerar och dess framgångar och motgångar, samtidigt som den på ett intimt och djupt sätt berättar om huvudpersonerna och varför de väljer att föra en kamp som periodvis varit mycket motig.

Åldersgräns: Från 15 år
Originaltitel: Unapologetic
Genre: Dokumentär
Språk: Engelska
Undertext: Engelska
Längd: 1h 23m
Produktionsland och år: USA, 2020
Regissör: Ashley O’Shay

Bokningsinformation

Den här filmen rekommenderas för årskurs 9 till gymnasiet. 
Den här filmen visas med fri entré.

Boka platser genom att mejla infon nedan till
boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se

  • Filmtitel
  • Antal platser du vill boka
  • Datum
  • Årskurs och skola
  • Kontaktuppgifter till dig som följer med på visningen

Vill ni prata om filmen ni har sett? 
Inspirationsmaterialet är skrivet av Svenska filminstitutet och det finner du här.

Trailer

Remote video URL
Bilder