Film i skolan
/
Skärisbiografen

Romeo + Juliet

Leonardo DiCaprio och Claire Danes porträtterar det legendariska unga kärleksparet Romeo och Julia i en färgsprakande berättelse av Baz Luhrmann.

Baz Luhrmann's spännande och okonventionella tolkning av Wìlliam Shakespeares klassiska kärlekshistoria är trollbindande. Den Elizabethanska originalmiljön har ersätts av den futuristiska moderna storstadsmiljön omkring Verona Beach. Romeo och Julia möts på en fest och förälskar sig omedelbart i varandra. Men de upptäcker snart att deras respektive släkter, Capulet och Montague, är rivaliserande industri- och maffiafamiljer. Men de unga älskandes kärlek är starkare än familjernas hat för varandra!

Tema: Shakespeare på vita duken – Tidlösa och färgsprakande filmiska tragedier

Den här filmen är en del i filmprogrammet för skolklasser som firar det filmiska arv som Shakespeare lämnat efter sig på 400-årsjubileumsåret. Under hela läsåret kommer Skärisbiografen att utforska filmkonstens fria tolkningar, influenser och svar på Shakespeares bidrag till konsthistorien. Filmprogrammet blir en ingång till både Shakespeares klassiker och moderna filmklassiker som de nya generationerna får chans att uppleva på vita duken.

I Romeo + Juliet möter eleverna två unga älskande, fångade i en förbjuden kärlek som utmanar rivaliteten mellan deras familjer. Genom ett möte mellan klassiskt drama och modern regi dyker filmen ner i en färgsprakande berättelse om passion, kärlek och ödesdigra konsekvenser. Filmen förmedlar på ett oförglömligt filmspråk Shakespeares tidlösa teman om kärlekens intensitet och destruktivitet. Med sin innovativa visuella stil och djärva tolkning skapar filmen en sensorisk fest och en emotionell berg-och-dalbana.

Diskussionsfrågor anpassade till filmen finns för att föra samtalet vidare i biosalongen eller i klassrummet.

Bokning för skolklasser

Datum för filmvisning: 19 februari 13:15 och 8 april 13:1. Filmen går även att önska på tillfällena "Önska film". 

Boka: Hör av er via mail till: boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se för att boka platser för skolklass. Biljettpris per skolgrupp är 20kr/elev, medföljande lärare eller skolpersonal har fri entré.

Biosalongen har 140 platser, hiss och rullstolsplats finns. 

För årskurserna: Åk 9 och gymnasiet

Originaltitel: ROMEO + JULIET
Regissör: Baz Luhrmann
Genre: Drama, klassisk litterär förlaga
Språk: Engelskt tal, svensk text
Längd: 2 timmar 1 minut
Produktionsland och år: USA, 1996
Åldersgräns: Från 15 år

Foajén öppnar 30 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.