Film i skolan
/
Skärisbiografen

Ponyo på klippan vid havet

Miyazakis fantasifulla praktverk om hur vänskap och kärlek tillsammans med en natur i balans övervinner allt. En färgsprakande animerad film som utforskar människans förhållande till havet och naturen. Genom en fantasifull historia stimulerar den diskussion om hållbarhet och behovet av att vårda våra vattenresurser.

5-årige Sôsuke bor med sin mamma högt upp på en klippa vid havet. En dag hittar han en bedårande guldfisk som sköljts upp på stranden. Han döper henne till Ponyo men inser snart att det här inte är vilken fisk som helst. Med magiska krafter har Ponyo rymt från sitt hem i havet för att förverkliga sin längtan efter att bli människa. Ett beslut som får konsekvenser för både Ponyo och Sôsuke och skapar obalans i hela världen. Men tillsammans ger sig de två vännerna ut på ett storslaget äventyr för att ställa allt till rätta.

Detta förtjusande animerade praktverk är en visuell explosion av färg, fantasi och förunderlighet med ett hjärta lika stort som den vidaste ocean.

 

Tema: Natur och miljö - Filmen som fönster till en hållbar värld

Välkomna till en spännande filmresa för skolklasser, där biografduken blir portalen till en värld av miljömedvetenhet och äventyr.

Dessa filmer kan användas som pedagogiska verktyg för att främja diskussioner om vår samtid och miljöfrågor. Genom att kombinera filmmediets immersiva egenskap med klassrumsdiskussioner får eleverna möjlighet att reflektera över sina egna åsikter och idéer och se världen ur nya perspektiv. Filmerna ger även en unik inblick i olika aspekter av miljön, samtidigt som de utnyttjar filmkonstens kraft för att gripa tag i tittarnas känslor och tankar. Kom och låt oss tillsammans inspirera framtidens miljöhjältar på biografen!

Diskussionsfrågor anpassade till filmen finns för att föra samtalet vidare i biosalongen eller i klassrummet.

Bokning för skolklasser

Datum för filmvisning: 4 mars 10:15 & 3 juni 10:15. 

Boka: Boka genom att fylla i bokningsformuläret här. Biljettpris per skolgrupp är 20kr/elev, medföljande lärare eller skolpersonal har fri entré.

Biosalongen har 120 platser, hiss och rullstolsplats finns. 

För årskurserna: Åk 1-6

Ladda ner Lärarhandledningen.

Trailer

Originaltitel: Gake no ue no Ponyo
Regissör: Hayao Miyazaki
Genre: Animerad familjefilm
Språk: Svenska
Undertext: Ingen
Längd: 1timme 40 min
Produktionsland och år: Japan, 2008
Åldersgräns: Från 7 år

Foajén öppnar 30 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.