Film i skolan
/
Skärisbiografen

Ponyo på klippan vid havet

Den här filmen är en del av det skräddarsydda filmprogrammet för skolklasser som handplockas av Skärisbiografen varje termin.
Välj skolbiofilmen som passar din klass efter rekommenderad årskurs eller tematik. Få inspirationsmaterial och läs om filmen i menyn nedan.

Om filmen

Miyazakis fantasifulla praktverk om hur vänskap och kärlek tillsammans med en natur i balans övervinner allt.

5-årige Sôsuke bor med sin mamma högt upp på en klippa vid havet. En dag hittar han en bedårande guldfisk som sköljts upp på stranden. Han döper henne till Ponyo men inser snart att det här inte är vilken fisk som helst.

Med magiska krafter har Ponyo rymt från sitt hem i havet för att förverkliga sin längtan efter att bli människa. Ett beslut som får konsekvenser för både Ponyo och Sôsuke och skapar obalans i hela världen. Men tillsammans ger sig de två vännerna ut på ett storslaget äventyr för att ställa allt till rätta.

Detta förtjusande animerade praktverk är en visuell explosion av färg, fantasi och förunderlighet med ett hjärta lika stort som den vidaste ocean.

Tema: Utopier och drömmar och andra världar

I den stora och lilla världen - den yttre och inre världen - kan det ske plötsliga förändringar som skakar om och river upp. Att växa upp kan vara en sådan. En samhällelig förändring kan vara en sådan. Förändringar, både bra och dåliga, kan ge upphov till nya möjligheter, nya tankar och drömmar om andra verkligheter. Ibland behövs det drömmar och fantasi för att ta sig igenom stora förändringar.

I läsårets filmprogram med temat Utopier och drömmar om andra världar möter vi unga personer och figurer som på olika sätt upplever sig fångade i en verklighet och drömmer om nya mer utopiska världar som de kämpar för att leva i.

Bokning för skolklasser

Datum för filmvisning: Måndag 17 april kl. 10:15

Boka: Hör av er via mail till: boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se för att boka platser för skolklass. Biljettpris per skolgrupp är 20kr/elev, medföljande lärare eller skolpersonal har fri entré.

Biosalongen har 140 platser, hiss och rullstolsplats finns. 

För årskurserna: Åk 1-6

Ladda ner Lärarhandledningen.

Trailer

Originaltitel: Gake no ue no Ponyo
Regissör: Hayao Miyazaki
Genre: Animerad familjefilm
Språk: Svenska
Undertext: Ingen
Längd: 1timme 40 min
Produktionsland och år: Japan, 2008
Åldersgräns: Från 7 år

Foajén öppnar 30 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.