Film i skolan
/
Skärisbiografen

Kortfilmspaket Åk 7-9

Den här filmen är en del av det skräddarsydda filmprogrammet för skolklasser som handplockas av Skärisbiografen varje termin.
Välj skolbiofilmen som passar din klass efter rekommenderad årskurs eller tematik. Få inspirationsmaterial och läs om filmen i menyn nedan.

Den här filmen rekommenderas från årskurs 7-9.
Kortfilmspaketet visas med fri entré i samarbete med CinemAfrica.
Om filmerna

Om CinemAfrica

CinemAfrica grundades 1998 och är en ideell organisation som firar afrikanska och diasporakulturer genom en årlig filmfestival, filmklubb, branschhändelser och pedagogiska upplevelser. CinemAfrica strävar efter att erbjuda en nyanserad och aktuell bild av Afrika till svensk och nordisk publik med hopp om att underhålla och aktivera!

Om filmerna

CinemAfrica erbjuder ett fantastiskt kortfilmspaket till er i årskurs 7-9. Den totala längden på filmerna är ca 1h.

NUMBER 10

Awa, en ung fransk tjej med ursprung i Senegal är juriststudent och fotbollspassionerad. Awas intresse i fotboll visar sig dock inte vara en uppskattad sysselsättning hos alla i hennes omgivning.

Florence Bamba, med rötter i Kongo och Senegal, debuterar som regissör med filmen Numero 10. Med inspiration från hennes egna liv och de sociala begränsningar som ofta medföljer unga afro-franska kvinnor, har Bamba banat väg i filmvärlden för att genom hennes ögon gestalta de olika krav som ställs på personer med liknande förutsättningar.

Trailer: https://vimeo.com/472330373Åldersgräns: Från 11 år i vuxet sällskap
Originaltitel: Numero 10
Genre: Drama
Språk: Franska
Undertext: Engelska
Längd: 14 min
Produktionsland och år: Frankrike, 2019
Regissör: Florence Bamba

28 DAYS

Den unge Edem fostrar ensam Pépé, hans 11 år gamla dotter sedan hans hustrus och   Pépé mammas plötsliga död. Far och dotter har svårt att hitta en balans sinsemellan utan närvaron av deras gemensamma pelare, men en händelse i den unga flickans liv kommer att skaka om deras förhållande.

28 Dagar är Jahëna Louisins debutkortfilm. Louisin är bosatt sedan barndomen i Togo och hämtar inspiration från sitt dagliga liv där vilket hon skildrar omväxlande ömsint och hårt för att ge uttryck åt de konsekvenser mänskliga handlingar har.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6tqYpJWD8JY
Åldersgräns:  Från 11 år i vuxet sällskap
Originaltitel: 28 Jours
Genre: Drama
Språk: Franska
Undertext: Engelska
Längd: 10 min
Produktionsland och år: Togo, 2019
Regissör: Jahëna Louisin

ZOMBIES

En resa mellan hopp och dystopi i ett hallucinerande Kinshasa. Zombies går från kulturen i  frisörsalongen till en futuristisk klubb, från den urbana paraden till en diktators kampanj för ett modernt västerländskt samhälle. Filmen utforskar det nästan köttsliga förhållandet vi har till våra telefoner; fastväxta i våra händer ger de oss möjligheten att vara överallt och ingenstans…

Baloji är kreatören bakom ett flertal kortfilmer däribland Zombies, som fått flera priser för sin experimentella utforskning av den samtida användningen av smartphones. Baloji regisserar sina egna videor och är både ansvarig för musiken och de färgsprakande visuella bilderna.

Åldersgräns: Från 11 år i vuxet sällskap
Originaltitel: Zombies
Genre: Musikvideo
Språk: Lingala, Franska, Engelska
Undertext: Engelska
Längd: 14 min
Produktionsland och år: Belgien, DR Kongo, 2018
Regissör: Baloji

A FOOL GOD

Mesis mamma har dött och hennes mormor tror att det beror på att flickan har genomfört en tuppslakt som bara pojkar får göra. Med sagornas magiska hjälp väver Mesi fram en berättelse som visar att hon visst gjort rätt, och gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut.

Hiwot Admasu, som lärde sig berättarkonsten från sin mormors traditionella berättelser, har ofta ett experimentellt förhållningssätt till sitt filmskapande. Adamsu är en av få internationellt erkända och aktiva Etiopiska filmregissörer.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FqsuzGu7ov4
Åldersgräns: Från 11 år i vuxet sällskap
Originaltitel: A Fool God
Genre: Drama
Språk: Amhariska
Undertext: Engelska
Längd: 19 min
Produktionsland och år: Etiopien, 2019
Regissör: Hiwot Admasu Getaneh

Bokningsinformation

Den här filmen rekommenderas för årskurs 7-9. 
Den här filmen visas med fri entré.

Boka platser genom att mejla infon nedan till
boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se

  • Filmtitel
  • Antal platser du vill boka
  • Datum
  • Årskurs och skola
  • Kontaktuppgifter till dig som följer med på visningen

Vill ni prata om filmen ni har sett? 
Inspirationsmaterialet är skrivet av Svenska filminstitutet och det finner du här.

Bilder