Image
e

Fackscenen

På Fackscenen välkomnar vi både svenska och internationella författare som skriver högaktuell facklitteratur inom områdena humaniora, kultur, samhälle och politik. Våren 2023 bjuder på Harry Martinsons livsverk, hemliga granskningar av ryska parallellsamhällen i Sverige, filterbubblor och vår svenska identitet i spåren av maktskiftet i politiken. Välkomna!

Program 2023:

23 februari: Deschamps-Berger och Oksanen om Ryska krigsskepp, dra åt helvete!
Patrik Oksanen och Jenny Deschamps-Berger presenterar antologin "Ryska stridsskepp - dra åt helvete" om invasionen av Ukraina och frågan om försvarsvilja i Sverige om internationellt. Hur kan ett land som varit skonade från krig i 200 år, mobilisera sig?

26 februari: Stanislav Asejev om Helvetet på Paradisgatan
Sommaren 2017 tillfångatas den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejev av ryska styrkor till följd av sin nyhetsbevakning av de verkliga förhållandena under den ryska ockupationen. I ett hemligt fängelse blir han torterad under tusen dagar.

16 mars: Ganman och Panshiri om Det lilla landet som ångrade sig
Får man ångra sig? Ja, det får man. Om man köpt en bakmaskin eller en cykel. Men hur är det med ett land? Får man lämna tillbaka det om politikerna förstört det? Det frågar sig författarna Jens Ganman & Mustafa Panshiri i Det lilla landet som ångrade sig.

21 mars: Liza Alexandrova-Zorina om Imperiets barn
Liza Alexandrova-Zorina är granskande journalist och författare till Imperiets barn - en avslöjande skildring av Sveriges ryska parallellsamhälle. Vilka lever och verkar i världen där svensk lag slutat gälla?

4 april: Emma Stenström om Bubbelhoppa
Har du blivit allt för bekväm i din bubbla som svensk, som padelhatare, som lesbisk, eller som egenföretagare? Välkommen till ett samtal och interaktiv workshop utifrån metoden bubble-hopping med Emma Stenström.

20 april: Diamant Salihu om När ingen lyssnar
Diamant Salihu är kriminalreporter och har specialiserat sig på gängkriminalitet. I När ingen lyssnar får vi följa den dramatiska berättelsen om när svensk polis kom över ovärderlig, krypterad kommunikation som förändrade allt.

10 maj: Johan Svedjedal om Min egen elds kurir: Harry Martinsons Författarliv
Möt Johan Svedjedal och den första stora biografin över en av våra världsförfattare - Harry Martinson. Möt författaren i ett samtal om ett fängslande människoöde och livsverk.

11 maj: Hans Blix om A Farewell to Wars
Fackscenen presenterar Hans Blix och ett samtal om "A Farewell to Wars". Boken samlar hans mångåriga erfarenheter inom den internationella politiken och utforskar frågan: Kan vi se ett slut på krig som fenomen?

Tidigare samtal

18 januari: Åsne Seierstad om Afghanerna

Möt den norska författaren och utrikesjournalisten Åsne Seierstad som besöker  Fackscenen för att tala om sin nya bok  Afghanerna, tillsammans med programledaren Jenny Strömstedt.

VARMT VÄLKOMNA!

Vid frågor vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se