Dans

Jean & Julie

"Jean & Julie" är en ny dansföreställning av koreografen Fredrik Benke Rydman, baserad på August Strindbergs pjäs "Fröken Julie". Det handlar om makt, identitet, och svårigheten i att hitta balans i en kärleksrelation. Med dansarna Daniel Koivunen och Ellen Lindblad i rollerna som Jean och Julie, och Sophie Augot som Kristin. Urpremiär 4 oktober på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter

Om föreställningen

Fredrik Benke Rydmans nya dansföreställning undersöker makt i en kärleksrelation. Med utgångspunkt i Fröken Julie får de båda rollerna Jean och Julie bli exempel på vilka tajta kostymer av normer och könsroller som vi förväntas ikläda oss. Men det är inte bara det traditionella sättet att leva som är trångt, instängt och begränsande. Även samtiden skapar nya snäva roller att gestalta kön, där ytterligheterna heter toxisk manlighet och trad-wife eller soft girl. 

Vad har vi egentligen för utrymme att anpassa rollerna till oss själva? Och hur ser förväntningarna ut på dagens män och kvinnor? Är vi fria att vara de vi vill? Kan vi, och ska vi ens försöka att skapa om oss själva?

Om pjäsen

August Strindbergs pjäs Fröken Julie handlar om den unga högadliga herrgårdsfröken Julie som på midsommaraftonen dansar med tjänstefolket och blir förtjust i faderns betjänt Jean. Han är förlovad med kokerskan Kristin, som blir vittne till allt som försiggår under natten. Och det slutar inte väl. 

Pjäsen hade sin urpremiär 1889 i Köpenhamn med Strindbergs dåvarande hustru Siri von Essen i huvudrollen. Det dröjde ända till 1906 innan den fick sin svenska premiär på Akademiska föreningens teater i Lund.

Medverkande

Om Fredrik Benke Rydman

Fredrik Benke Rydman är verksam som koreograf, dansare och regissör. Direkt efter utbildningen på Balettakademin var han med och startade Bounce Streetdance Company som var verksamma 1997-2010. De turnerade internationellt med produktioner som Bounce och Gökboet/Insane in the Brain och avslutade storstilat med att sälja ut Globen fem gånger om. 

Som koreograf har han gjort nytolkningar av klassiska baletter som Svansjön och Nötknäpparen och blandat nyskriven och modern musik med den klassiska. På Göteborgsoperan skapade han en version av Eldfågeln med över etthundra dansare på scenen. I Våroffer (2018) koreograferade han en industrirobot i duett med sig själv på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Han har koreograferat musikaler som West Side Story, Cabaret och Oliver samt regisserat och koreograferat världsartister som Aviici och Robyn. Som creative director för Eurovision Song Contests Interval Acts stod han bakom koreografin till mycket hyllade The Grey People.

I december 2023 hade publik- och kritikersuccén Matilda The Musical premiär på Kulturhuset Stadsteatern, där stod han för regi och koreografi. Han är aktuell med soloföreställning Master of Dance och med koreografi till En midsommarnattsdröm (2024). Fredrik Benke Rydman är en av Kulturhuset Stadsteaterns husregissörer.

2021 belönades han med Teaterkritikernas pris och 2019 fick han utmärkelsen Benois De la Danse.  Han var också den som organiserade den världsberömda flashmoben för Michael Jackson på Sergels torg 2009.

Inför besöket

Kom i god tid innan föreställningen börjar, gärna minst en halvtimme, då hinner du hänga av dig i garderoben, hitta din plats och kanske äta och dricka något. 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben på Entréplan är öppen i samband med föreställning.

Mat & dryck

Servering i Klarafoajén 

Under kvällarna är serveringen öppen i den trevliga Klarafoajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.