Dans
/
Parkteatern

Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian the summer sneak peak

En färgsprakande och lekfull utomhusshow som ger alla möjlighet att dansa för och med varandra. Tre performers och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen baba karam. Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition möts i en hyllning till dansens kraft att förändra och möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Skapad av Konstgruppen Ful.

Fri entré, inga biljetter krävs

Mer om föreställningen

Dansfest, queera begär och minnen om dans som förutsättning för liv. Tre performers och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen baba karam. Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition möts i en färgsprakande och lekfull utomhusshow som ger alla möjlighet att dansa för och med varandra.

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek är en deltagande utomhusföreställning i form av euforisk dansfest, som utgår ifrån den populära iranska dansformen baba karam och dess användande av maskulin drag (det engelska ordet drag med betydelsen att performa maskulinitet, femininitet och/eller andra genusuttryck). Det är en exklusiv kortare IRL-version av konstgruppen Fuls succé från 2021, den omtalade och hyllade deltagande videobaserade föreställningen Baba Karam – genom Jamileh ochd Khordadian.

Med inspiration från iranska familjefester, mehmooni, och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har Ful gjort en hyllning till dansens kraft att förändra och möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Fokus är på dansminnen och den delade dansens potential. Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek är ett verk som ställer frågor om och omkullkastar traditioner kring sceniska presentationer, deltagande performance, normer inom dansfältet och de sanningar vi känner till i relation till drag och dess västerländska utförande. Föreställningen rör sig mellan hemmafest och klubbrum samtidigt som den tar plats i det offentliga rummet. Denna blandning av format skapar möjligheten att överbrygga scen och salong, främling och vän, performer och publik. I föreställningen vävs musiken och dansen samman med dokumentära och personliga berättelser om dansminnen, exil och avgörande händelser i människors liv som är förknippade med just dans.

Verket är också en hyllning till de två tongivande och välkända amerikanskiranska koreograferna Jamileh och Mohammad Khordadian som inspirerat miljontals runt om i världen att dansa baba karam. De har med sina viktiga arbeten förskjutit gränserna för vad dans kan göra och betyda för människor, och hur dans skapas i diaspora.

Medverkande och produktion

Koncept och idé: Ful (Nasim Aghili, Malin Holgersson, Rani Nair)
Medverkande: Shahrzad Nazarpour, Rani Nair, Jafar the Superstar, Rasuul (George Chamoun)
Röster dansminnen: Sepideh Khodarahmi, Ardeshir Bibakabadi, Romina Houshmand, Khaled Alesmael, ZIKO Hama
Manus och regi: Nasim Aghili
Koreografi: Rani Nair tillsammans med Parwin Hoseinia, Jafar the Superstar, Rasuul (George Chamoun)
Intervjuer och klipp av dansminnen: Malin Holgersson
Jafar the Superstars monolog: Edwin Safari
Scenografi: Björn Karlsson
Kostym: Björn Karlsson och Nasim Aghili tillsammans med ensemblen
Regiassistent: Alejandra Goic
Mask: Suz Åberg
Foto: Jenny Baumgartner, Nemo Stocklassa Hinders
Grafisk form: Hanne Lindberg och Sepidar Hosseini
Producent: Johanna Gustafsson och Puma Lagos Parra
Längd: 45min

Tack till: Jamileh, Mohammad Khordadian, Ramesh Safavi, Vishnu Vardhani Rajan, Nazanin Aghili, RFSL Newcomers Youth, Göteborgs dans- och teaterfestival och personalen på Stora teatern, MDT, Haris Eloy, Zinat Hashemi, Negin Aghili, Mrinalini D’souza, Narges Hashemi, Mohamed Aghili, Farid Banihashemi, Anna Efraimsson, Sarah Melin, Maya Hald, Sepideh Khodarahmi, Valeria Bergmontt, Romina Houshmand, Sandhya Nair, Lea, Mira, Ravi, Amar, Gisle, Nisha, Nila, Helia, Arna och Julian Holgersson.

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian produceras av Ful i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival/Stora Teatern, MDT – Stockholm och Rani Nair production med finansiellt stöd av EU- nätverket Be SpectACTive, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms stads kulturförvaltning, Region Skåne, Lunds kommun och Stenkrossen Maxi-stöd.

Föreställningen ges i samarbete med Dansens Hus. Den är också en del av en turné med Dansnät Sverige och genomförs med stöd av Kulturrådet.

Presenteras i samarbete med På Sergels torg. Följ gärna På Sergels torg på Instagram @pasergelstorg för mer information och senaste nytt! Här kan du se alla programpunkter som presenteras inom ramen för samarbetet med På Sergels torg.