Porträttet, en liten rörelse
Biljetter
Om filmen:
Konstnären Henry bestämmer sig för att ringa upp sin gamla förälskelse Iris efter tio år, eftersom han befinner sig i en skaparkris. Han tror det kan lossna om han får måla hennes porträtt. Författaren Iris har just drabbats av en hjärtattack men bestämmer sig ändå för att tacka ja till förslaget, trots att hon bävar för vad mötet kan väcka för känslor. Vad kan finnas kvar mellan två människor som attraherats av varandra mitt i livet men som valt bort den andre på grund av pågående relationer?
Kan längtan överleva tid och rum och går den i så fall att porträttera?
Förfilm:
Innan filmen visar konstnären och dokumentärmakaren Erika Hallström ett projekt bestående av film och teckningar som handlar om blicken på barn. Visningen följs av ett kort samtal kring att observera barns ansikten och om vad som händer i oss när vi i under långa sekvenser får titta på en filmatisering av barns blickar, ansikten och minspel. Projektet skapades under en process ute i en skog sommaren 2021.
Erika arbetar med teman som makt, klass, och normer, ofta kopplat till barn och platser. Hennes senaste videoverk ”Power over” och ”Power with” handlar om barn, vuxenmakt och motstånd. Både sin roll som konstnär och som aktiv inom civilsamhället lyfter och utforskar hon hur det är att som barn leva i våra system och strukturer, med ett fokus på de barn som skolan inte fungerar för. De sista åren har hon arbetat både internationellt och i Sverige med frågor och projekt som rör samtyckesbaserat lärande, adultism, plikt och tvång.
Erika har tidigare gjort filmen ”Rosa!” som valdes till en av de 15 bästa nordiska kortdokumentärer på Uppsala Kortfilmsfestival 2010.
Hennes dokumentära debutfilm ”Samma visa varje år” (regisserad med Frida Kempff) visades på SVT 2003 och 2004.
Samtal efter visning:
Regissören och författaren Petra Revenue diskuterar efter visningen av ”Porträttet” med författaren Helena Öberg Carlsson om samtalet som konst och kommunikationsform, om gränsen mellan förtrolighet och otrohet. De delar även tankar kring ifall det mänskliga samvetet håller på att suddas ut.
Helena Öberg Carlsson är författare och skriver gärna om förändring, hemligheter och glömda minnen. Hennes senaste bok, bildromanen ”Kattvinden” (2018) skrevs tillsammans med Kristin Lidström. Deras bok ”Din tur, Adrian”, gavs ut i september 2015 och blev bland annat nominerad till Augustpriset (2015), Bologna Ragazzi Award (2016) och Nils Holgersson Plaketten (2016).
Hon är även litteraturvetare och arbetar som kulturutvecklare med ansvar för litteraturen som konstform inom Region Västmanland.
Petra Revenue skriver och regisserar inom teater, film och tv samt skriver prosa, och är huvudlärare på Alma manusutbildning. Hennes stora intresse binder samman alla delar av hennes verksamhet och rör medvetandets natur och hur vi transformerar erfarenhet till konst och berättelser.
Information:
I intilliggande Teaterbaren finns fullständiga rättigheter, allt som handlas där är tillåtet att ha med sig in i salongen under evenemanget.
Regi: Petra Revenue och Golaleh Azad
Skådespelare: Malin Morgan och Lars Andersson
Musik: Björn Knutsson
Foto: Fabian Engström
Manus: Petra Revenue
Klipp: Golaleh Azad
Ljuddesign: Anders Billing
Undervattensfoto: Tobias Dahlin.
Insläpp 15 minuter före filmstart. Ingen reklam, filmen börjar på utsatt tid.
För frågor om biljetter och evenemang, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se
För frågor om samarbeten och uthyrningar, vänligen kontakta:
hanna.karlsson@kulturhusetstadsteatern.se
Följ oss i sociala medier!
Facebook: facebook.com/klarabiografen
Instagram: kulturhuset_klarabiografen