Bibliotek

Kolehmainenpriset 2023

Serietekets pris till Kristiina Kolehmainens minne för strävande serieskapare – eller Kolehmainenpriset – instiftades 2022 och delas ut till serieskapare som ännu inte har etablerat sig professionellt, men som förtjänar större uppmärksamhet.

Årets Kolehmainenpristagare kommer att tillkännages och priset delas ut på Stockholms Internationella Seriefestival söndagen den 14 maj. Förutom en plakett (illustrerad med Sara Olaussons fantastiska Kristiina-porträtt) består utmärkelsen av att pristagaren får möjlighet att ställa ut sina verk i en arvoderad utställning i Serietekets regi under följande år.

Utmärkelsen går till en person (eller en grupp)

  • som är idag aktiv serieskapare i Sverige
  • som gör serier av hög kvalitet (alla genrer och stilar välkomna)
  • som inte är "professionellt etablerad". Här finns inga skarpa gränser, men det gäller kreatörer som främst har publicerat serier i icke-kommersiellt i fanzin, egenpublicerad small press och på webben.

En serieskapare kan emotta priset även om denne har medverkat med enstaka serier i en serietidning eller en antologi. Det går även att få priset om man är etablerad inom en annan konstform men inte som serieskapare.

Däremot inte om man publiceras regelbundet eller har kommit ut med en egen seriebok på förlag, eller har tusentals följare av en serie på Instagram.

Priset kan gå till en skicklig serieskapare för lång och trogen tjänst. Men det kan också ges till någon som just gjort sitt första fanzin – om det är bra!

Juryn består av Tomas Antila, Audrey Bonnard, Isak Englund, Linda Gustafsson, Ola Hellsten, Elin Jansson samt Anders Lundgren.

Vill du nominera dig själv eller någon annan?

Om du har förslag på vem som borde få årets Kolehmainenpris, skicka namn och information (och gärna en länk med exempel) till serieteket@kulturhusetstadsteatern.se senast 30 april.

Vill du visa upp fanzin eller annan publikation till juryn för bedömning? Skicka till:

Kulturhuset Stadsteatern
Serieteket
Box 16412
103 27 Stockholm

Så att försändelsen är oss tillhanda senast 30 april.

(Inskickade fanzin kommer att tillgängliggöras i vårt bibliotek.)

Om Kristiina Kolehmainen

Bibliotekarien Kristiina Kolehmainen (1956–2012) föddes i Kotka, Finland, men flyttade till Stockholm och startade Sveriges första publika seriebibliotek Serieteket 1996. Hon byggde upp många serierelaterade verksamheter och evenemang, inklusive den mässa som utvecklades till Stockholms Internationella Seriefestival. Få har som hon kämpat för de tecknade seriernas status i Sverige. Då hon avled 2012 sörjdes hon av en hel bransch. En mängd serietecknare från hela världen tecknade hennes porträtt, vilka senare samlades i minnesboken Kristiina från Kotka, samutgiven av ett dussintal svenska förlag. Sara Olaussons framsida till boken pryder även plaketten som utgör Kolehmainenpriset.

Kolehmainenpriset 2022

Förra (och första) årets Kolehmainenpris gick till två pristagare. Här är juryns motiveringar.

JENNY HANNULA (fanzinen Underjorden, Spejs m fl.)

För en mångårig produktion av engagerande serier i många genrer, en kontinuerlig distribution utanför de etablerade kanalerna och en ständig utveckling från Underjorden till Spejs, har Serietekets pris till Kristiina Kolehmainens minne för strävande serieskapare 2022 tilldelats Jenny Hannula.

ADRIAN MALMGREN (för serien Wicked Hero i fanzin och på webb)

För sin kreativa hantering av genrekonventioner, sitt imponerande bygge av världar, och sitt engagemang i samhällsfrågor som berör oss alla i och utanför queervärlden, har Serietekets pris till Kristiina Kolehmainens minne för strävande serieskapare 2022 tilldelats ”den styggaste hjälten” i fanzin och på webben: Adrian Malmgren.

En glad person på en scen tar emot ett pris.
Foto: Adrian Arts & Comics

Missa inte Jennys och Adrians gemensamma utställning i Lilla Kilen i Kulturhuset perioden 13–27 maj.