Barn & ung

The Hoe Hoe Hoe Kiki Ball

Varmt välkomna till Skärholmens första ball: The Holiday Opulence Eleganza Ball (H.O.E) - en insamlingsgala med jultema till förmån för HBTQI+ ungdomsorganisationen Egalia Skärholmen. Vi välkomnar alla, och i synnerhet queera ungdomar, till festivalen för att lära sig mer om och engagera sig i ballroomkultur. Festivalen presenteras av Nikos Arapi och Jafar The Superstar.

Vad är ballroom?

En ball är ett tävlingsevent där man dansar eller går i olika kategorier såsom runway eller dansstilen voguing. Ballroomscenen har sina rötter i Harlem, New Yorks undergroundscen och dateras tillbaka 1920-talet. Den skapades av svarta och latin transkvinnor, queers och dragartister som ett tryggt rum fri från den rasism som de mötte inom den vita festscenen. Inom ballroom utvecklades många nya tävlingskategorier och det blev inte bara ett utrymme för bruna och svarta transkvinnor att njuta av gemenskapen, utan även ett plats för att uttrycka och vara fri i sin queera identitet, något som var olagligt på den tiden. The Hoe Hoe Hoe Kiki Ball är ett event som hedrar och för vidare detta kulturella arv.

Eventet är den del av  en tvådagarsfestival med spännande workshops, en paneldiskussion och en storslagen ball. På FOLK i Skärholmen kommer det vara dansworkshops och paneldiskussion om ballkultur, dess uppkomst och historia den 10 och 11 december som avslutas med en fantastisk ballroomtävling på kvällen den 11:e på Kulturhuset Skärholmen.

Lördagkvällens domare är Mother Silva Angels, Samara, Alyssa Chloé, Father Beck McQueen och Claire Campbell. MC är Typhoon Angels and DJ Loffe.

Aktiviteten genomförs i samarbete med FOLK och Egalia Skärholmen samt Kulturhuset Skärholmen med stöd av ABF-Stockholm och Boverket.