×
En del av Stockholms stad
Vällingby
Lotti Törnros & Meliz Karlge i Missionären. Vällingbypremiär 17e november
Foto: Sofia Runarsdotter

Arkiverat evenemang:

Missionären

Av Malin Hellkvist Sellén


Vällingby • Från 15 år


Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären påstår det och vill ta med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner.

Missionären skapas ur lika delar fakta och fantasi och öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter. Föreställning använder tal, rörelse och sång och gestaltar historier som rymmer angelägna frågor om identitet, kvinnors liv, arbete, sexualitet och tro. Missionären är en kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen.

Malin Hellkvist Sellén arbetar med koreografi i det utvidgade fältet. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och processerna startar nästan alltid i behovet av ett samtal med sig själv, de medverkande, en samtida danskontext, publiken men framförallt med allmänheten.

Med sitt arbete omformulerar Malin Hellkvist Sellén gränserna för vad som är möjligt och monterar ner trösklarna till koreografins rum. Hon har snabbt etablerat sig som en tongivande feministisk röst inom svensk scenkonst.

Verket producerades med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden. Föreställningen visas för 34 personer per speltillfälle.

PRESS

"Med små gester, utsökt ansiktsmimik och inte minst urstark sång och musik ur traditionell kristen väckelserepertoar, ägnar sig skådespelarna Meliz Karlge och Lotti Törnros åt något som framstår som en handgriplig intervention med historien." Västerbottens-Kuriren

Föreställningen hade urpremiär 22:a september 2016 på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Information

Scen

Vällingby

Speltid

0:50 h, ingen paus

Premiär

22 september 2016

Pris

  • Ordinarie:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Vällingby

Just nu inga föreställningar inlagda