×
En del av Stockholms stad
Vällingby

Arkiverat evenemang:

En flykt - berättelsen om min resa

Av Issa Ali

Tänk på allt ni har hemma. Vad hade ni packat om ni skulle lämna ert land och kanske aldrig komma tillbaka? Vad skulle ni säga eller göra om ni hade vetat att det här kan vara sista gången ni kommer att träffa en pappa eller mamma, barn, syster eller alla. Har ni tänkt, om det var sista gången?

2013, efter att inbördeskriget i hemlandet Syrien pågått i två år, tvingades Issa Ali fly. Det tog honom fyra månader att komma till Sverige och väl där börja en annan resa, den mot att skapa sig ett hem och ett liv. En resa mot integration. 

Under hösten kommer Issa Ali besöka skolor och berätta om sin sista tid i Syrien, om resan och om människorna han mött på vägen, utan vars hjälp han aldrig skulle kommit dit han är idag. Han berättar om demokratins styrka och skörhet, om vikten av att öppna upp och förstå varandra. Om att hjälpa till där man kan. 

Issa Ali föddes 1988 och växte upp utanför Damaskus i Syrien. Han utbildade sig till arkitekt i Homes, där han bodde när området ockuperades i början av kriget. Issa flydde till Göteborg2014. Fem år senare jobbar Issa på ett arkitektkontor i Stockholm och bor med sin sambo på södermalm. Han är just nu med och startar upp Arkitekter utan gränser - Syrien. 

Under föreläsningen får publiken i uppgift att tänka på vilka val de själva skulle ha gjort i olika situationer. Dessa frågor finns även samlade i ett handledningsmaterial riktat till skolor (åk 8 och 9, samt gymnasiet), tillsammans med fakta och andra frågor och fördjupningsuppgifter om b.la Syrien, demokrati, asyl, integration och segregation.

Klicka här för hanledningsmaterial!

Kontakta Chimen Castaing för mer information om ni vill boka en föreläsning.