Teater

Min fantastiska väninna

Baserad på Elena Ferrantes romansvit i dramatisering av April De Angelis

Klarascenen

Lila och Elena – på 1950-talet är de barn i Neapels fattiga och våldsamma kvarter. De är bästa vänner och skolan är deras frizon.

Lila, den egensinniga och briljanta drömmer om att bli författare. Istället måste hon sluta skolan för att hjälpa till att försörja familjen.

Elena tar sig genom nålsögat och får fortsätta i realskolan. När Lila gifter sig som tonåring flyttar Elena från Neapel för att läsa på universitetet.

Livet skiljer dem åt. Men för alltid är de del av varandras blodomlopp.

Det är Elena som förverkligar deras barndomsdröm – hon blir författare. Och långt senare är det hon som bestämmer sig för att berätta deras historia. Trots att Lila har förbjudit henne.

Min fantastiska väninna av April de Angelis är baserad på Elena Ferrantes världssuccé om kvinnlig vänskap under en tid av sexuell frigörelse, sociala förändringar och upptrappat politiskt våld. Den fick lysande recensioner efter premiären våren 2017 på Rose Theatre Kingston i London.

Vi måste tyvärr meddela att höstens föreställningar av Min fantastiska väninna på Kulturhuset Stadsteatern ställs in efter att en ny riskbedömning med anledning av covid-19 har gjorts då osäkerhetsfaktorerna fortfarande är stora. Vi beklagar detta. Se mer på kulturhusetstadsteatern.se/installt.

Press

»Ferrantes väninnor på scen – i sanning fantastiska« SvD

»Maria Sids uppsättning väcker upp minnen från livet och läsningen« SvD

»Skickligt och underhållande« DN