×
En del av Stockholms stad
Teater
Ida Steen i Vingklippt. Premiär 13 december på Kilen.
Foto: Hellberg/Rahm

Arkiverat evenemang:

Vingklippt

Av George Brant


Kilen


Endast 1 föreställning kvar!

Stridspilot, 35 år. Kvinna. Ett med sin flygoverall och sitt flygplan. Tillsammans klyver de luften högt över missilerna.

G-kraften, farten, faran, respekten.

Så blir hon gravid. Hennes karriär i luften är över.

Nu styr hon obemannade drönare framför en datorskärm. Inte luftens ess längre – men mor. Vingklippt.

Amerikanske dramatikern George Brants hyllade och prisbelönta pjäs Vingklippt är en sylvass rapport om en människas resa mellan eufori och insikt och om de mänskliga och moraliska kostnaderna för dagens militära teknik. 

I pjäsen får vi följa en amerikansk stridspilot vars karriär i luften tar slut när hon blir gravid. Hon kämpar sig igenom surrealistiska 12-timmarsskift långt bort från slagfältet – jagar terrorister om dagen och är mamma och fru om kvällen.

Vingklippt (Grounded) hade sin urpremiär på SF Playhouse i Kalifornien och spelades tidigare i år i New York med Anne Hathaway i rollen som pilot. Den har även spelats för fulla hus i bland annat London, New York, Berlin och Tel Aviv. Pjäsen har bland annat belönats med Fringe First Award 2013 och blivit nominerad till Amnesty International Freedom of Expression Award. Nu sätts den för första gången upp i Sverige. I regi av Carl Kjellgren, som även översatt pjäsen till svenska. I rollen som stridspiloten ser vi Ida Steén.

Carl Kjellgren är känd som skådespelare för den breda publiken med roller i filmer som Black Jack (1990) och Tomten är far till alla barnen (2002) för att nämna några. Sin debut som regissör gjorde han 1995 på Stockholms stadsteater med Slangbågen. Därefter har han regisserat ett 30-tal uppsättningar, senast August Strindbergs Hemsöborna på Dalateatern (2012), 

PRESSCITAT

"... en imponerande läxa. Riktigt starkt" /DN

"Steén är mycket bra i rollen" /Kulturnytt

"Det här är en suggestiv och välregisserad föreställning" /Kulturnytt

Läs en intervju med George Brant i New York Times >

 

Ida Steén i Vingklippt. Sverigepremiär 13 december 2015 på Kilen.

Information

Scen

Kilen

Speltid

1:25 h, ingen paus

Premiär

13 december 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda