×
En del av Stockholms stad
Teater
Systern från havet - Marionetteatern
Foto: Carl Thorborg

Arkiverat evenemang:

Systern från havet

Av Ulf Stark


Marionetteatern


ERBJUDANDE: För att hylla Ulf Stark bjuder vi alla förskolegrupper och skolklasser som ser Systern från havet hösten 2017 på ett ex av boken till klassen! Läs mer längre ner på sidan.

Margareta vill ha en hund. I stället får hon en syster hon inte vill ha. Systern heter Sirkka och bor i ett land där det är krig och bomberna faller. Hon kommer ensam till Margaretas familj, med en adresslapp om halsen och en tyghund i väskan. Sakta blir de vänner.

Systern från havet är en saga om främlingskap och gryende vänskap. Om att komma som liten till ett nytt land, en ny stad eller ny familj i en värld dikterad av de vuxna. Pjäsen specialskrevs av Ulf Stark för Marionetteatern och har en allvarlig underton, men är främst skildrad med hopp och glädje, framställd som en saga.

Bakgrunden till berättelsen är de över 70.000 barn som skickades till Sverige från krigets Finland under åren mellan 1939 och 1945. Det som hände då exemplifierar hur det kan vara att komma som en liten främling till en ny stad, ny familj eller ett nytt land i dag.

I Systern från havet är dockorna formgivna av Stina Wirsén, illustratör och författare, välkänd för en rad bilderböcker. Scenografin är skapad av Peter Holm, en av svensk scenkonsts mest kända scenografer, som arbetat med regissörer som Peter Oscarson och Tommy Berggren.    

Presscitat

”Underbart” /Expressen
”Känslan av hopp och möjlighet är stark”
”En familjeteaternjutning” /DN
”Empati och klarsynt humor” ”Föreställningen ger mycket att fundera på och tala om, barn och vuxna, tillsammans.” /SvD

Ulf Stark och dockteatern

Ulf Stark räknas som en av Sveriges största barn- och ungdomsbokförfattare. Han skildrar allvarliga frågor med värme och humor och skrev både böcker och pjäser, och  även filmmanus baserade på flera av de populära böckerna. Ulf Stark är flerfaldigt belönad och har fått en mängd utmärkelser och priser både i Sverige och utomlands.

Marionetteatern satte 2005 upp Ulf Starks uppskattade bok Kan du vissla Johanna?, i regi av Helena Nilsson. Det lyckade samarbetet utvecklades och Ulf Stark specialskrev 2011 pjäsen Systern från havet för Marionetteatern.


Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Några år senare gjorde han tillsammans med Stina Wirsén en uppskattad och rikt illustrerad bilderboksversion, som gavs ut på Bonnier Carlsen. Boken finns att köpa till ett förmånligt pris i Kulturhuset Stadsteaterns informationsdisk/shop på våning Plattan.

Ulf Stark skrev en hel del för dockteater och hade en speciell relation till konstformen. - Dockteater ligger nära bilderboken, och bilderboken ligger nära poesin. Det gillar jag. berättar Ulf Stark för Margareta Sörensson i hennes artikel i Scenbloggen på Expressen. Läs gärna hela artikeln här

För förskolor och skolor

Målgrupp: För alla åldrar, från 4 år och uppåt.
Skolpris: 40 kr/barn. Bokas via kundtjänst 08-506 20 200, kundtjanst@stadsteatern.stockholm.se eller via ditt skolombud.

För att hylla Ulf Stark bjuder vi alla förskolegrupper och skolklasser som ser Systern från havet hösten 2017 på ett ex av boken till klassen! Erbjudandet gäller först till kvarn i begränsad omfattning och genomförs i samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen. För att ta del av erbjudandet, skicka ett mejl till marionetten@stadsteatern.stockholm.se där du uppger klassens bokningsnummer och adress.

Systern från havet - Marionetteatern
Systern från havet - Marionetteatern
Systern från havet - Marionetteatern
Systern från havet - Marionetteatern
Systern från havet - Marionetteatern

Information

Scen

Marionetteatern

Speltid

0:45 h, ingen paus

Premiär

21 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:80 kr
  • Barn:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater, Barn, Marionetteatern

Just nu inga föreställningar inlagda