×
En del av Stockholms stad
Teater
Marionetten - Möt dockorna
Foto: Elias Larsson

Om Marionetteatern

Marionetteatern är Sveriges första dockteaterscen och den första fasta barnteaterscenen i landet. Marionetteatern grundades redan 1958 av Michael Meschke.

År 1999 lämnade Meschke över ledarskapet till Helena Nilsson, och sedan 2003 ingår Marionetteatern i Stockholms stadsteater AB men med egen konstnärlig ledning. År 2014, i samband med att Stockholms Stadsteatern och Kulturhuset Stockholm blev samma organisation, fick Marionetteatern en egen scen. Sedan 2016 är Helena Nilsson med i styrelsen för internationella dockteaterföreningen Unima - Union International de la Marionnette.

Målgrupp

Marionetteaterns utbud riktar sig främst till barnpubliken, men man skapar även föreställningar för vuxna. Ett starkt visuellt uttryck är utmärkande och dockor, masker och föremål ges alltid en betydande del i berättandet.

Internationella turnéer

Förutom verksamheten i Stockholm är Marionetteatern en efterfrågad och hyllad gäst på festivaler och scener runt om i världen. Den internationella publiken är stor men Marionetteatern har bara ett fåtal anställda vilket ofta innebär fler förfrågningar än vad som är möjligt att genomföra. Under säsongen 2016/2017 gästade/gästar Marionetteatern bland annat festivaler i Mougins i Frankrike, Tolosa och San Sebastian i Spanien, Bornholm i Danmark, Dehli och Calcutta i Indien och Torshamn på Färöarna.

Samarbeten

Förutom samarbeten med svenska och internationella UNIMA, Assitej, Stockholms Kulturfestival, andra dockteaterar, dockmakare, dockspelare, skådespelare, scenografer, regissörer, med flera så samarbetar Marionetteatern också med skolor inom ramen för Skapande-skola.