×
En del av Stockholms stad
Teater
Utan personligt ansvar
Foto: Lina Ikse

Arkiverat evenemang:

Utan personligt ansvar

Efter Lena Anderssons roman


Kilen


Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten. I Teater Tamauers tolkning ligger tyngdpunkten på det mellan ensamhet och självständighet, romantik och förnuft. Här gestaltas både det allmänmänskliga och personliga i Esters Nilssons längtan, resonerande och ibland gränslösa beteende. Vad händer när kärleken blir ett maktspel eller en budget som aldrig är i balans.

Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande tilldelades 2013 Augustpriset och Svenska Dagbladets litteraturpris. Utan personligt ansvar är den fristående fortsättningen. Ester Nilsson är nu tillbaka och hon har inte lärt sig någonting. Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid första mötet känner hon igen sin kropps reaktion – hon håller på att bli handlöst förälskad.

Olof gör ingen hemlighet av att han är gift med Ebba Silfversköld, men börjar ändå träffa Ester. De inleder en relation, som enligt Olof inte är en relation – han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?

Press

"Roligt. Tydligt. Tänkvärt." /Göteborgs-Posten

"Lena Anderssons text är som gjord för scenen"  /Expressen

"Svårt att förklara, det måste upplevas...", "en välbehövlig dusch av självinsikt." /Scenkonstguiden

"... Esters intellektualiserande förhållningssätt till den okontrollerbara kärleken får en tragisk underton som man inte kan annat än skratta åt ..." /Feministiskt Perspektiv

Om Teater Tamauer

Teater Tamauer har funnits i Göteborg sedan 1994 och har två premiärer varje år. Drivkraften har alltid varit att skapa teater som intellektuellt och formmässigt är i fas med samtiden. Gruppen tar med både allvar och humor sig an det existentiella och politiska och arbetar ofta utifrån normkritiska teman. I sin dramaturgi låter de sig inspireras av film, litteratur och serier. Strukturen har beskrivits som dynamisk, och uttrycket lekfullt.

Teater Tamauer spelar både för barn och vuxna och strävar efter att ge sin publik bestående aha-upplevelser.

www.hagateatern.se/teater-tamauer

Information

Scen

Kilen

Speltid

2:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

23 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:175 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda