×
En del av Stockholms stad
Teater
Parveln – En föreställning om Klara Johanson av Malin Hellkvist Sellén. Med Andrea Björkholm. Fri scen, Kulturhuset Stadsteatern 2017.
Foto: Sofia Runarsdotter. Grafisk form: Sepidar Hosseini

Arkiverat evenemang:

Parveln

en koreograferad monolog om Klara Johanson av Malin Hellkvist Sellén


Kilen


Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Parveln handlar om litteraturkritikern, essäisten och översättaren Klara Johanson (1875 – 1948). K.J., som hen själv föredrog att kalla sig, var på många sätt före sin tid, en frisinnad personlighet som inte hade mycket till övers för normivrare. Hen levde ett lesbiskt liv och formulerade redan för ett sekel sedan de analyser av sexualitet och kön som queerteorin gör i vår tid. Trots detta är det få som känner till K.J. idag. Med föreställningen vill Malin Hellkvist Sellén introducera K.J. och ge hen en given plats i vårt kollektiva minne.

K.J. gestaltas av skådespelaren Andrea Björkholm och föreställningen är en koreograferad monolog som med rörelse, K.J.’s texter, tonsatta dagsboksanteckningar och brev låter K.J. uppstå och möta oss nutidssjälar. Parveln är ett försök att ge kropp åt K.J.’s tankevärld och kretsar kring död, kärlek och skapande. Vi får möta den skarpsynte och humoristiske utåtblickaren och den inåtvände självkritikern, som livet igenom brottades med och utforskade existentiella frågor.

Parveln bygger på material ur Klara Johansons personarkiv på Kungliga biblioteket i Stockholm och deras samling av svenska dagstidningar samt texter ur märket K.J.:s egna skrifter. Föreställningen skapas av samma team som gjorde Missionären och med Parveln fortsätter Malin Hellkvist Sellén sitt arbete att gestalta osynliggjorda delar av vår historia.

Urpremiär den 15 september 2017 på Fri Scen Kulturhuset Stadsteatern och spelas t.o.m. 30 september.

Föreställningen produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden, i samarbete med Skeppsholmsstudion.

www.malinhellkvistsellen.se

 

Samtal efter föreställningen 28 september

Efter föreställningen den 28 september samtalar Malin Hellkvist Sellén med Ulla Manns om Parveln.
Ulla Manns är professor i genusvetenskap och forskare om kvinnorörelsen och feminismens historia. 

Samtalet börjar direkt efter föreställningen och ingår i biljettpriset.
Samtalet är 35 min. 

PRESS

"Oväntad blandning av kropp och känsla" - Recension ur SvD, 16/9 2017

Information

Scen

Kilen

Speltid

1:20 h, ingen paus

Premiär

15 september 2017

Pris

  • Ordinarie:175 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda