Teater
Nattvandringar i den undre världen
Foto: Karolina Henke

Nattvandringar i den undre världen

En musikalisk komedi om irrande själar

Kilen

Någonting har hänt med Eurydike. Hon verkar inte trivas på sitt jobb som systemutvecklare på företaget Digital Flux. Det är någonting som känns fel med livet, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. En resa genom underjorden kanske kan få henne på andra tankar?

Nattvandringar i den undre världen av Jacob Hirdwall innehåller nykomponerad musik av Fredrik Söderberg som skapat musiken till samtliga Ensembleverkets föreställningar. Koreografi av Johanna Lindh, som arbetat med Cullbergbaletten i många år.

Ensembleverket samarbetar med Drömmarnas Hus i Malmö och ungas röster från Rosengård utgör en del av den här berättelsen.

PRESSRÖSTER OM NATTVANDRINGAR I DEN UNDRE VÄRLDEN

SvD:

"Ensembleverket, under ledning av Jacob Hirdwall, är en egen röst inom svensk gruppteater."

"Eurydike blir utsatt för en rad prövningar och vinner var gång tillbaka en bit av sig själv, av dagen. Det är en klassisk sagoform, med muntert absurda inslag, och dessutom sång. Färden genom mörkret är sant musikalisk."

"Denna Nattvandring innehåller mycket som imponerar. Det är lätt att älska Linda Lönnerfeldt som gör huvudrollen till en kvinna som mist sig själv."

"Scenografin är ett tekniskt underverk, på en genomskinlig projektionsduk blir natten nästa tredimensionell. Och hela iscensättningen är fylld av en stillsam absurd humor."

"Den nutida Eurydike övervinner sin natt. Får tillbaka sin lust. Uppsättningen är en välspelad och mycket egen saga för 2000-talet."

DN:

"Frigruppen Ensembleverket gjorde med sitt förra projekt Landskap med vinterfåglar en modern version av Dantes gudomliga komedi. När de nu återvänder är det med Jacob Hirdwalls uppdatering av den antika myten om nymfen som tvingas ned i Hades efter ett dödligt ormbett."

"Det är något ganska ljuvligt Roy Andersonskt över Linda Lönnerfeldts livskrisande datatjej, klädd i trenchcoat när hon försvann. Denna vilsna existens träder ner bland nattens varelser och konfronteras med näthatare, självmordscoacher och suspekta skulptörer. I det här mörkret kan ingen sova."

"Nattvandringarna går genom ett sceniskt underland som får sin särprägel av Tom Waldtons suggestiva videoscenografi, där projektioner på en transparent duk mitt i rummet lägger ett oroande och drömskt filter över spelet. Det är en effektiv och vacker inramning som låter publiken stirra själva dödsriket i vitögat; rent visuellt är den här föreställningen verkligen ett egensinnigt konstverk."

OM ENSEMBLEVERKET

För Ensembleverket ligger den primära fokusen på nyskriven dramatik. Gruppen tar sig an ett aktuellt ämne, gärna med samhällsanknytning, och arbetar fram ett idéinnehåll genom en dialog inom gruppen men även med referensgrupper. Baserat på detta material skrivs sedan pjäsen.

Ensembleverket skiljer inte på genrer som talteater, dansteater och musikteater utan strävar efter att ge alla dessa delar en central roll i gruppens föreställningar i likhet med förebilder som t ex Complicité. Att samarbeta med andra teater- och konstinstitutioner är en uttalad ambition. Gruppen har Stockholm som primärt verksamhetsområde.

Gruppens uttalade strävan är att utveckla svensk scenkonst vad gäller visuellt uttryck, ljuddesign och koreografi, arbetsprocesser vad gäller textutveckling där en utvecklad form av s k "devising theatre"-metodik är ledande. Gruppens devis är att "Vi vill göra teater om det som håller oss vakna om natten".

www.ensembleverket.se

Scen

Kilen

Speltid