×
En del av Stockholms stad
Teater
Johan Stavring och Rasmus Luthander i Kain, Abel, boys will be boys
Foto: Frida Vega Salomonsson

Arkiverat evenemang:

Kain, Abel, boys will be boys


Kilen


Det är inte fråga om hur det kommer sluta. Vi vet redan hur det kommer sluta, vi känner till det slutet, "det våldsamma slutet, då hjärnan rinner ut efter upprepat våld mot skallbenet och likstelheten inträder". Det handlar inte om hur det slutar, har slutat, kommer sluta. Det är redan känt, det är redan skrivet, att "när de voro ute på marken överföll Kain sin broder Abel och dödade honom".

Det är fråga om att försöka ändra slutet, skriva om historien, den som är brutal nog att upprepa sig trots att den inte har lov. Det tröstlösa försöket att använda språket för att undvika det oundvikliga, lämna dystopin därhän. Förhoppningen att kommunikationen ska fungera, trots erfarenheten om dess begränsning. Att i en Sisyfos-vandring än en gång sätta sin tilltro till intellektet, resonemanget, den egna förmågan att övertyga den andre, trots erfarenheten av det ständiga misslyckandet.

Kain, Abel, boys will be boys handlar om bröderna. Om syskonrelationen, leken, allvaret, vanorna, kärleken, banaliteten och brutaliteten. Om att sätta upp gränser för sin person, stolthet, värdighet, förnedring, skam. Det handlar om tro, ideologi och världsbild. Frågan om anpassning och kompromiss, om att stanna inuti den gemensamma överenskommelsen med dess tillhörande brister och blemmor, eller skjuta sig ut i övertygelsen om att utopin verkligen kan byggas bortanför det rådande systemet.

När teater mutation våren 2016 tar sig an Gamla Testamentets myt om det första mordet, brodermordet, är det i en strävan att väva ihop den egna samtiden med det uråldriga. Att med hjälp av myten förstå något av den egna tillvaron eller sörja dess dystopiska sidor för att trots allt fortsätta inuti den. Det är en förhoppning om att med hjälp av det absolut otidsenliga kunna förflytta sig en punkt där det egna går att få syn på, främmandegöra det invanda självklara för att hitta en punkt där det kanske åter går att ta ställning till.

Produktionen görs med stöd av Malmö stad, Region Skåne och Konstnärsnämnden.

Om teatergruppen

Teater mutation är en fri teater med bas i Malmö. I skiftande konstellationer och i olika typer av scenkonstverk strävar vi efter att ompröva verkligheten. Läs mer på teatermutation.se >

Information

Scen

Kilen

Premiär

10 april 2016

Pris

  • Ordinarie:175 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda