×
En del av Stockholms stad
Teater
Rött kort

Arkiverat evenemang:

Rött kort – Om att spela vanlig och vara gömd

Backa teater • Från 11 år


Kilen


Att vilja bli nya Zlatan, men ständigt vara rädd för att bli utvisad. Att alltid spela ett spel, aldrig sticka ut, aldrig märkas. Att vara 11 år, papperslös, behöva vara tyst och vanlig men sen äntligen få ta plats – på en scen.

En fotbollstokig 11-åring, en dramatiker, en filmregissör och en skådespelare från Backa Teater leker fram en föreställning där de kan vråla, prata fotboll, och dela en hemlighet utan att bli utvisade.

Bakom föreställningen står den guldbaggebelönade filmregissören Gabriela Pichler, den politiska aktivisten och dramatikern America Vera-Zavala, Backa Teaters Rasmus Lindgren och "Leo" 11 år.

Föreställningen skapades i ett grupparbete där alla fyra deltog på lika villkor. "Leo" är det som inom community teater kallas för expert, det är hans levnadsvillkor vi skildrar med teaterns hjälp och som är brukligt inom community teater står han själv på scen.

Föreställningen görs i samarbete med Botkyrka Community Teater & Dans.

America Vera-Zavala har skrivit i Göteborgs-Posten om barn som lever gömda, och om hur hon och Gabriela Pichler träffade "Leo". Läs artikeln här.

Presscitat
"Sida vid sida tar de sig fram. Sakligt och osentimentalt, men med inkännande värme och humor. Gemenskapens glädje. Rött kort är angelägen teater som inte behöver några plakat." /Göteborgs Posten

Leo är en pojke. En helt vanlig normal pojke. Skulle du träffa honom på gatan skulle du förhoppningsvis inte lägga märke till honom. Skulle du träffa honom hemma hos dig skulle du förmodligen tycka han är trevlig och väluppfostrad. Den här föreställningen handlar om Leo som egentligen heter något annat. Han är 11 år och har levt i Sverige i 7 år. Men han har inget uppehållstillstånd.

Eller så handlar den här föreställningen om Rasmus och Leo som båda spelar fotboll och gillar fotboll, och båda gillar Heden och båda har varit på sjukhus. Eller så handlar den här föreställningen om en skådespelare som vill lära sig att spela gömd, och en expert som kan lära honom det.

Föreställningen handlar inte om att det i världen finns tiotals miljoner flyktingar, varav de flesta är flyktingar i sina egna länder, inte heller handlar det om alla de tusentals migranter som dör när de försöker ta sig in i Europa. Det handlar inte om krig, miljöförstöring skapat av människohand, eller ekonomiska problem som är anledningen till att människor flyttar. Det handlar om Leo som kan ha suttit bredvid dig på spårvagnen idag och du har förhoppningsvis inte lagt märke till honom.

/America Vera-Zavala

Samtal med inbjudna gäster 

Varje föreställning följs av ett samtal med inbjudna gäster. Föreställningen är ca 40 minuter, samtalet 45 minuter.

Samtalsledare är America Vera-Zavala och tillsammans med gästerna diskuterar hon migration, papperslösa, gömda barns överlevnadsstrategier och en hel del fotboll.  

Gäster 29 november 19.00
Helle Klein, präst och chefredaktör Dagens Arbete och Erik Niva, journalist.

Gäster 30 november 16.00
Nabila Abdul Fattah, krönikör och aktivist och David Lagercrantz, författare och journalist.

Information

Scen

Kilen

Speltid

0:40 h, ingen paus

Premiär

29 november 2014

Pris

  • Ordinarie:150 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater, Ung

Just nu inga föreställningar inlagda