Teater

Programserie om Lars Norén våren 2021

Medverkande: Suzanne Osten, Lisa Langseth, Ann-Sofie Rase & Andreas Kundler

onsdag 21 april 2021 19:00 - 20:00

Den 18 februari – på dagen 10 år efter premiären av Stillheten på Stockholms stadsteater – inleds en programserie om Lars Noréns betydelse. Det blir samtal om Noréns betydelse som dramatiker, regissör, kollega och teaterchef, och läsningar ur Noréns pjäser. Programmen kommer att livesändas på Kulturhuset Stadsteaterns Facebooksida och på denna sida.

Lars Norén var starkt bidragande i utvecklingen av Stockholms stadsteater som en spelplats för nyskapande och samtida dramatik. Han Stadsteaterdebuterade i början av 1980-talet med de uppmärksammade uppsättningarna En fruktansvärd Lycka (i en takvåning på Wallingatan) och Underjordens leende, båda i regi av Suzanne Osten. Därefter följde Demoner i regi av Carsten Brandt. Under följande decennier märks Vilstolen i regi av Christian Tomner, De saknade i regi av Björn Melander och Tyst musik i regi av Lennart Hjulström. 2011 kom Eirik Stubøs uppmärksammade iscensättning av Stillheten. På senare år har regissören Sofia Jupither satt upp flera av Noréns nyskrivna pjäser på Stockholms stadsteater: 3.31.93, Vintermusik och Episod.

– Noréns pjäser får oss att känna att det finns ett språk bortom orden, att det utspelar sig något avgörande men ogripbart mellan oss människor, och att teatern är platsen för att utforska och för några korta ögonblick omfatta detta ogripbara. Mitt första möte med Lars Noréns dramatik ägde rum när jag som barn såg en av hans pjäser. Det blev en outplånlig teatererfarenhet eftersom föreställningen gav nyckeln till ett mänskligt universum som jag ännu inte fått tillträde till. Idag tror jag att min starka upplevelse inte bara hade att göra med att jag själv var ett barn som fick inblick i vuxnas liv, utan att den omvälvande erfarenheten helt enkelt handlar om det som gör Lars Noréns dramatik så storartad, säger Maria Sid, teaterchef Kulturhuset Stadsteatern.

Program 21 april

Medverkande: regissören Suzanne Osten, regissören Lisa Langseth och skådespelarna Ann-Sofie Rase och Andreas Kundler.

Suzanne Osten regisserade Noréns första uppsättningar på Stockholms stadsteater: En fruktansvärd Lycka 1981 och Underjordens leende 1982, vilket blev Lars Noréns genombrott som dramatiker.

Lisa Langseth, högaktuell med Netflix-serien Kärlek och anarki, hade Suzanne Osten som lärare på Dramatiska institutet och har inspirerats av Lars Noréns dramatik.

Under programmet kommer Ann-Sofie Rase och Andreas Kundler läsa ur pjäsen En fruktansvärd Lycka.

Om restriktionerna lättar kan programmen äga rum med publik på plats.

Förteckning över Noréns uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern/Stockholms stadsteater finns här.