×
En del av Stockholms stad
Teater
Finndrama 29 november

Arkiverat evenemang:

FINNDRAMA

“Århundradets läsning” tema Kvinnor i relationer – ett urval av dramatik från 100 år


Klarabiografen


Välkommen att fira Finland 100 år med läsningen ”Kvinnor i relation”

Onsdagen den 29 november kl 18.00 på Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern.

I Finland finns många kvinnliga dramatiker som genom åren har skapat starka och mångdimensionella kvinnliga rollfigurer. Bland dem kan nämnas Minna Canth, Maria Jotuni och Hilla Wuolijoki.

De texter som presenteras på höstens läsning är: Laura Ruohonens OlgaMilja Sarkolas Familjen, och Traumakroppen av Ruusu Haarla och Seidi Haarla.

Laura Ruohonen är dramatiker, dramaturg och regissör.  Hon har arbetat på YLE Radio som regissör och dramaturg 1990-1996 och har sedan dess frilansat. Hon har även skrivit och regisserat pjäser för film och TV. Lauras pjäser har översatts till närmare trettio språk och spelats överallt i världen. Hon har också erhållit många finska och internationella utmärkelser. Drottning K speladespå Dramaten 2005. Under åren 2008-2013 var Laura Ruohonen professor i dramatik/dramaturgi på Teaterhögskolan i Helsingfors. Sedan 2013 är hon Nationalteaterns husdramatiker, där familjemusikalen Tippukivitapaus nyligen hade premiär och fick ett fantastiskt mottagande. Föreställningen har kallats kulturgärning och fick fem stjärnor i den största dagstidningen.
Om Olga:
En svart komedi som behandlar kärleksförhållandet mellan en gammal kvinna och en ung man. Olga är ensam och utnyttjad när hon möter den unge klantskallen Rundis. Genom relationen med Olga vänds Rundis värld upp och ner. En unik kärlekshistoria som trotsar samhället.

Milja Sarkola är dotter till Asko Sarkola, en av Finlands mest framstående teaterpersonligheter. Milja utbildade sig till regissör på Teaterhögskolan i Helsingfors 2006 och var verksam som konstnärlig ledare för Teatteri Takomo, en fri grupp i Helsingfors, 2008-2012. Hon har regisserat flera föreställningar på ett antal scener både på finska och svenska. Hon skrev och regisserade sin första pjäs Familjen för Teatteri Takomo 2011. Den belönades med Thaliapriset och turnerade sedan även i Sverige med Riksteatern.
Om Familjen:
Familjen är en självupplevd pjäs om relationerna i en teaterfamilj vars medlemmar inte känner varandra. Den handlar om konstnärer som ägnar sitt liv åt konsten samtidigt som de försöker hitta en balans mellan teatern och familjen. Det självupplevda höjs från det privata till det allmängiltiga.

Ruusu Haarla blev intresserad av teater redan i 10-årsåldern, sju år senare gick hon i storasyster Seidis fotspår och blev skådespelare vid Helsingfors Studentteater. Snart började hon intressera sig för att själv skriva och regissera. Detta har resulterat i två hyllade pjäser som baseras på personliga erfarenheter. Pjäsen Traumakropp har hon skapat tillsammans med sin syster Seidi.
Om Traumakropp:
Vi berättar historier om vårt liv och våra närstående, och vi tror att de är sanna, men när vi lyssnar på vår kropp, börjar den berätta en annan historia. Det är inte den som vi vill höra. Kroppen minns allt och är alltid självisk. Vad har jag från mina föräldrar, vad är jag i mig själv?  Hur kan man förhålla sig till allt detta då man endast har en kropp? Traumaruumis gestaltar en strävan mot självständighet, bort från föräldrar och barndomens trauman. 


Regi: Rebecca Örtman. Dramaturgi: Oda Fiskum, Översättning: Eemil Johansson

Medverkande: Anneli Martini, Daniel Nyström, Christer Fant samt Hanna Hurtig och Emelie Florén*

Samtal kl 19.00 - Upptäck mer om kvinnlig finländsk dramatik!
Välkommen till ett samtal med dramatikern Laura Ruohonen och professor, teater- och genusvetare Tiina Rosenberg. 

Samtalet leds av Liisa Paavilainen, tidigare kulturjournalist på Sisuradio.

FINNDrama presenterar och tillgängliggör finländsk dramatik genom läsningar av nya texter. FINNDrama är ett samarbete mellan Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern, Turteatern, UusiTeatteri, Svenska Regissörsföreningen, Dramalabbet, RATS Teater och Dramaten.

För mer info se www.riksteatern.se/finndrama

Information

Scen

Klarabiografen

Speltid

2:00 h, ingen paus

Premiär

4 maj 2017

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Teater

Just nu inga föreställningar inlagda