×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
5 Centimeters Per Second

Arkiverat evenemang:

Makoto Shinkai-Bonanza!

Dubbelvisning: The Garden of words & 5 Centimetres per Second


Skärisbiografen


Den japanska filmkonstens pärlor går att upptäcka med fri entré under Läslovet på Skärisbiografen. Missa inte dubbelvisningen med animéregissören Makoto Shinkai där båda filmerna visas tillsammans. Innan filmvisningen håller regissören och animé-entusiasten Anders Häger Jönson en introduktion om hur det går till att regissera tecknade figurer, musikens roll i animé och Makoto Shinkais filmskapande.

Båda filmerna visas med fri entré och med japanskt tal och engelska undertexter. Boka en plats för att gå på båda visningarna.

Onsdag 28 oktober kl. 17:30
Fri entré!


 

THE GARDEN OF WORDS (2013)

Takao Akizuki är en 15-årig student som delar lägenhet med sin mamma och storebror. Han vill bli skomakare sedan han som liten blivit fascinerad av ett par skor som hans mamma fått som present. Hans vänner och familj tycker tyvärr inte att det är ett så bra yrkesval.

En regnig morgon på väg till skolan skolkar han från den första lektionen för att istället sitta under ett tak i en parkpaviljong där  han designar skor. I regnet får han sällskap under paviljongtaket av en välklädd ung kvinna som dricker öl och äter choklad till frukost. De ser på varandra men utbyter inga ord. Nästa regniga förmiddag stöter de på varandra igen under taket och det blir till en vana. Sakta men säkert blir de bekanta med varandra, även om Takao fortfarande inte vet så mycket om henne och trots att ingen egentligen presenterat sig för den andra. Han bestämmer sig ändå för att tillverka ett par skor till henne.

Till slut får Takao i alla fall reda på vem hon är …

Längd: 45 min
Språk: Japanska med engelska undertexter
Åldersgräns: 15 år eller 11 år i vuxet sällskap


 

5 CENTIMETRES PER SECOND (2007)

En nostalgisk film som består av tre delar, var och en förtrollande. Den första akten, 'The Chosen Cherry Blossoms', handlar om Takaki Tōno och följer honom på en ensam tågresa för att träffa Akari en sista gång innan han flyttar till andra sidan landet. Den andra akten, 'Cosmonaut', äger rum några år senare och följer Takakis skolkamrat, Kanae Sumida. Kanae är förtjust i Takaki  men han verkar helt omedveten om hennes känslor och har alltid sina tankar hos någon annan. I slutakten, '5 Centimetres per Second', är Takaki och Akari vuxna och där avslöjas hur deras ungdomskänslor har påverkat dem över tiden.

Längd: 1h 3 min
Språk: Japanska med engelska undertexter
Åldersgräns: 15 år eller 11 år i vuxet sällskap

 

Avslutningsfilm: Weathering with You (2020)

Filmen som avslutar Makoto Shinkai-Bonanzan är hans nyaste film, Weathering With You. 16-åriga studenten Hodaka har rymt från sitt hem på en isolerad ö och flyttat till Tokyo. Utan pengar hamnar han snabbt på gatan och dagarna flyter på i ensamhet tills Hodaka äntligen får jobb som skribent för ett ockult magasin. I Tokyo är vädret ovanligt dystert och regnet tycks aldrig sluta. Men plötsligt en dag möter han Hina, en ung och orädd föräldralös tjej med en alldeles särskild förmåga, kraften att stoppa regnet och göra himlen klar. 
Filmen visas med japanskt tal och svenska undertexter. Biljetter bokas separat.

Läs mer om filmen och boka biobiljetter här.

Söndag 1 november kl. 18:15
Fri entré!

 

Läslovet sker i samarbete med Kulturrådet.

Information

Scen

Skärisbiografen

Premiär

28 oktober 2020

Pris

  • Ordinarie:0 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Ung

Just nu inga föreställningar inlagda
Biljetter