×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Srbenka

Arkiverat evenemang:

Srbenka

Film i skolan hösten 2019

Den här filmen är en del av filmprogrammet för skolor. Biljetter finns tillgängliga för skolklasser och kostar 20 kr/st. Rekommenderas för gymnasieklasser och visas på Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen.

Synopsis

Hur påverkar ett lands politiska historia ett barns identitetsbygge och kulturella samhörighet? Teater och film förenas i en dokumentär när arbetet bakom kulisserna till en föreställning om ett hatbrott i Kroatien år 1991 - under kriget efter Jugoslaviens förfall - skildras. Minnen och rädslor hos regissören, skådespelarna och publiken flätas samman i känslomässiga och flerbottnade samtal där nationalism, ilska och internaliserad rasism bygger en bro mellan dåtid och nutid. Åskådaren Lucia får symbolisera problematiken när hon berättar att hon sedan sjuårsåldern varit rädd att avslöja sitt serbiska ursprung för sina kroatiska klasskamrater av oro för konsekvenserna. 

Förfilm: Ingen Lyssnar 

Två personer står på olika sidor under ett informationsmöte om det nya hemmet för ensamkommande flyktingbarn. Vem får komma till tals? Vad händer när ingen lyssnar? Vad skapar polarisering? Vinnare av Startsladden på Göteborg filmfestival och nominerad till Bästa kortfilm och en Guldpalm på Cannes filmfestival år 2019.

Regissör: Elin Övergaard
Land: Sverige
År: 2019
Längd: 10 min
Språk: Svenska

För dig som är lärare

Datum för visning

Måndagen 7 oktober kl. 13:15
Måndagen 4 november kl. 11:15
Måndagen 2 december kl. 13:15

Bokning

Boka platser genom att mejla infon nedan till caroline.taracci.nilsson@stadsteatern.stockholm.se

- Antal platser du vill boka
- Datum
- Årskurs och skola
- Kontaktuppgifter till dig som följer med på visningen

Biljettpriset är 20 kr/elev och medföljande lärare har fri entré.

Inspirationsmaterialet är skrivet av Svenska filminstitutet och det finner du här. Det är en filmhandledning som är utformad för att passa nästan alla filmer, där går det att finna olika ingångar till filmer. Exempelvis filmens innehåll, jämlikhetsfrågor, manus, klippning och olika filmhistoriska kontexter. 

OM FILMEN

Ålder: Rekommenderas från 15 år
Originaltitel: Srbenka
Längd: 77 min (+10 min förfilm)
Genre: Dokumentär
Produktionsår: 2018
Land: Kroatien
Språk: Serbokroatiska
Undertext: Engelska
Regi: Nebojsa Siljepcevic
Manus: Nebojsa Siljepcevic
Producent: Vanja Jambrovic