×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Nosferatu

Arkiverat evenemang:

Nosferatu

Film i skolan hösten 2019

Den här filmen är en del av filmprogrammet för skolor och visas i samarbete med filmfestivalen Monsters of Film. Biljetter finns tillgängliga för skolklasser, den här visningen har fri entré. Rekommenderas för gymnasieklasser och visas på Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen.

Synopsis

Den tyska expressionistiska stumfilmen från år 1922 uppnådde ikonstatus bland ”skräckfilm” för sina elaborerade lekar med skuggor och kreativa specialeffekter. Nosferatu är baserad på Bram Stokers Dracula om den uråldriga vampyrgreven Orlok. Greven får besök i sitt slott av en mäklare som säljer honom ett hem i tyska Bremen men när Greve Orlock når Bremen är staden och dess invånare i stor fara. Särskilt mäklarens fästmö.

Film och samtal!

Efter filmen samtalar filmexperten Gabrielle de Bourg om filmhistoria, expressionism och vampyrfilm i synnerhet. Samtalet beräknas ta ca. 20 minuter.

För dig som är lärare

Datum för visningar

Måndagen 14 oktober kl. 13:15

Bokning

Boka platser genom att mejla infon nedan till caroline.taracci.nilsson@stadsteatern.stockholm.se

- Antal platser du vill boka
- Datum
- Årskurs och skola
- Kontaktuppgifter till dig som följer med på visningen

Den här filmen har fri entré i samarbete med filmfestivalen Monsters of Film.

Inspirationsmaterialet är skrivet av Svenska filminstitutet och det finner du här. Det är en filmhandledning som är utformad för att passa nästan alla filmer, där går det att finna olika ingångar till filmer. Exempelvis filmens innehåll, jämlikhetsfrågor, manus, klippning och olika filmhistoriska kontexter. 


Om filmfestivalen Monsters of Film

Monsters of Film grundades 2012 och är idag Stockholms första bestående genrefilmfestival med fokus på skräck, science fiction, det upprörande, det provocerande, det suggestiva och konstnärliga, men framförallt monster. Syftet är bl.a. att höja genrefilmens status i det kulturella rummet, men också engagera samtal om orsakerna till filmernas uppkomst och dess betydelse för både dåtid och nutid. I samarbete med Skärisbiografen visar Monsters of Film filmerna Monster & identiteter, Nosferatu och Paranorman med fri entré för alla skolklasser.


Info om filmen

Åldersgräns: Från 15 år, men tillåten från 11 år i vuxet sällskap
Originaltitel: Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens
Längd: 94 min (+ 20 min samtal)
Produktionsland: Tyskland
Språk: Stumfilm med tysk textning
Undertext: Engelska
Regi: F. W. Murnau
Manus: Henrik Galeen
Producent: Albin Grau, Enrico Dieckmann
I rollerna: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim , Greta Schröder, Georg Heinrich Schnell, Ruth Landshoff